Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad skulle Jesus säga om Köpis?

/
  • BISKOPEN PÅ KÖPIS. Biskop Ragnar Persenius avslutar i dag ett flera dagar långt besök i Valbo församling, där Köpis drar betydligt fler människor än kyrkan.
  • FÅR GUD PLATS PÅ KÖPIS? Biskop Ragnar Persenius har nyligen gjort ett flera dagar långt besök i Valbo församling. Bland annat talade man om vårt nutida tempel Valbo köpcentrum och vår nya religion: konsumtionen.
  • BISKOPEN PÅ KÖPIS. Biskop Ragnar Persenius avslutar i dag ett flera dagar långt besök i Valbo församling, där Köpis drar betydligt fler människor än kyrkan.

Ragnar Persenius är biskop.

Lite som Guds vakande öga över Gästrikland och Norduppland kan man säga.

Han är en öppen, modern och sällskaplig ställföreträdare på jorden, som trivs bättre i skidluva än sin ceremoniella huvudbonad, mitran.

– Men folk gilllar när man är utklädd till biskop. Det kan man bjuda på. Det markerar högtid och fest.

Annons

Jag har frågat folk om de vet vem Ragnar Persenius är, men resultatet är rätt nedslående om du vill vara en känd biskop. Vill du det?

– Ja (skratt) mediakänd är jag väl kanske inte. Det viktiga är att folk vet att biskopar finns och vad de gör, ännu viktigare att folk vet vad kyrkan gör. Ärkebiskopen Anders Wejryd är mer ett ansikte utåt medan jag sköter församlingslivet. Men jag har ingen strävan att vara osynlig!

Vad hade du gjort om du inte blivit präst?

– Jag läste juridik och siktade lite på att bli diplomat. Min pappa var präst men jag tyckte det verkade väldigt ensamt så det bidrog inte. Jag besökte bibliska platser i Israel och fick anledning att fundera över livets mening. Men jag har haft nytta av juridiken i flera uppdrag inom kyrkan.

Du kandiderade till ärkebiskop 2006. Hur kampanjade du?

– Det gör man inte. Man blir tillfrågad och tackar ja. Det är lite som nu när socialdemokraterna ska välja ny ledare, den som själv anmäler sig kommer inte ifråga...

Hur ofta går du klädd i biskopsklädsel med mitra (huvudbonad) och kräkla (stav)?

– Ganska ofta. På söndag i Valbo kyrka till exempel, eller när jag tar emot nya kyrkoherdar. Folk gillar när man är utklädd till biskop, det markerar fest och högtid och det kan man väl bjuda på. Annars brukar jag säga att jag har mössneuros, det är bara skidluva jag trivs i.

För 15 år sen ville din företrädare, Tord Harlin, stoppa Evan Lager som var kyrkoherde i Ockelbo för att han bland annat lagt ut nyandliga böcker i kyrkan. Skulle det kunna hända i dag?

– Jag vill verka för en öppen kyrka. Jag vill ha dialog med människor samtidigt som man delar med sig av kyrkans tro och liv. Människor är sökande och har egna gudsupplevelser, de är inte blanka kort som man ska pracka någonting på. När jag tillträdde 2000 åkte jag till Ockelbo och samtalade om det som hänt, det hade lämnat djupa sår i församlingen.

Måste en högmässa vara så tråkig?

– Traditionellt förutsätter den lite mer kunskap och erfarenhet av besökaren. Lite mer inskolning.

Men det är fler besökare på Taizémässor och sinnesrogudstjänster.

– Ja, det är också lättare för folk på vardagar. Man vill ha helgen för familjen. Framtiden ligger nog i att gudstjänsten blir en mer folklig mässa. Vi hoppas att de andra gudstjänsterna ska vara vägen in till församlingens huvudgudstjänst på söndagen. Men en revidering av kyrkohandboken är på gång, budskapet går att gestalta på olika sätt. Och det är många kyrkorum som byggs om för olika ändamål.

När jag var på midnattsmässa i julas var det väldigt många som gick fram och tog nattvarden. Får vem som helst göra det?

– Tidigare skulle man vara konfirmerad. Tanken var att man skulle ha mer kunskap innan man gick fram. Nu ska man egentligen vara döpt, men det kontrollerar vi inte. Vi har ett öppet nattvardsbord och har nu en obruten nattvardsgång istället för att gå fram gruppvis. Det känns bekvämare för folk. Men det finns en föreställning kvar om att man måste vara extra kristen för att ta nattvard.

Går du på högmässa på din fritid?

– Ja, det är skönt att sitta i kyrkbänken och koppla av och inte behöva göra något. Bara vara.

Hur kan kyrkan dra nytta av de nya sociala medierna?

– Vi måste vara närvarande där. Det finns präster på chattforum, på facebook. I samband med tsunamin ville min dotter att jag skulle sätta mig vid hennes dator och möta all ångest och oro som fanns bland hennes chattvänner. En präst hörde av sig och undrade om det verkligen var jag som skrev.

Kan du tänka dig att twittra?

– Ja, varför inte? Jag är tveksam till att vara med på facebook, det riskerar att ta väldigt mycket tid. Och jag skulle ju inte kunna neka någon att vara min vän.

Är det okej med begravningar på nätet?

– Ja, det är mycket väl en framtida möjlighet för dem som inte kan vara närvarande fysiskt. Utsändningen på tv av Englas begravning i Stjärnsund var jag mer tveksam till. En gräns för integriteten passerades och Sveriges befolkning sörjde inte som anhöriga. Det finns en skillnad mot att till exempel sända Palmes begravning.

Och högmässa online?

– Det finns församlingar som till exempel gör internsändningar till pensionärsboende. Men jag kan inte se det som en stor grej för framtiden. En högmässa är inte bara konsumtion, de som går dit har något att bidra med.

Nu är kyrkoavgiften lite som tv-licensen, det går att titta fast man inte betalar. Hur ska pengarna dras in?

– Det är generationsväxlingen som är problemet, inte utträdena. Vi måste marknadsföra det vi gör. Vi märks vid stora katastrofer när människor vallfärdar för tröst och gemenskap, men varje dag sker en katastrof för någon människa i det lilla och vi är hos dem.

Behöver ni en bättre PR-byrå?

– Ja (skratt), kanske det. Jag tycker vi är med bra nationellt, men i varje församling för sig har vi för lite informations- och kommunikationsinsatser.

Får en biskop ta ställning politiskt?

– Om man är partipolitisk innan är det vanligt att man stiger av när man tillträder som biskop. Men om det handlar om hur folk lever och har det, så absolut! Diakonerna börjar till exempel märka av konsekvenserna av det nya sjukförsäkringssystemet. Vi kan bilda opinion för att alla ska ha ett människovärdigt liv.

Hur ställde du dig i frågan om homosexuellas rätt till äktenskap?

– Jag har alltid varit för att människor av samma kön ska få leva tillsammans. Just de teologiska skälen för äktenskap fann jag svaga, men nu när det införts har vi det som alternativ.

Våra liv går mer och mer ut på att konsumera. Vad skulle Jesus ha sagt om ett växande Valbo köpcentrum som sägs vara norra Sveriges största turistattraktion?

– Konsumera inte ihjäl er! Ibland kan man undra om shoppingen blivit en livsmening. Det är snabb cirkulation på mobiler och andra prylar. Goda relationer och saker som inte går att köpa kommer i andra hand. Men jag vill inte göra någon attack mot köpcentra, det kan vara avkopplande att strosa runt där.

Hur handskas kyrkan med den nya religionen köphysteri?

– Av tradition är vi närvarande och tar ansvar på sjukhus och fängelser, och vi har stor närvaro på Arlanda till exempel. Vi ska möta människor där de är, men det är inte så lätt på ställen som Valbo köpcentrum, folk har bråttom, det blir flyktiga kontakter och svårt att få en dialog.

En ungdomsledare i en Gävleförsamling har nyligen dömts för sexuellt ofredande. En kommentar?

– Det är väldigt allvarligt. Vi har nolltolerans.

Kan den personen bli präst?

– Det ska väldigt mycket till, där måste det till en oerhört noggrann prövning. Långvarig terapi? Jag vet inte. Vi måste erbjuda absolut trygghet.

Mer läsning

Annons