Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar du klaga på krogmaten?

/
  • GÖR OM DIREKT. Björn Lindberg, köksmästare på Brända Bocken, försöker ha en tolerant inställning när gästerna skickar tillbaka maten. ”Man gör små missar ibland. Då gör vi om, eller steker på maten igen. Vi står inte och bråkar med en gäst”, säger han.
  • VANA UTELUNCHARE. Christian Sterner, Emma Modig, Peter Modig och Joel Modigh drar sig inte för att säga till om det är något uppenbart fel på maten. Men när blåbärspajen på fiket såg ut som gröt orkade Emma inte gå tillbaka, även om hon var missnöjd. Det hänger ihop med priset och sammanhanget, resonerar sällskapet.  ”Toleransnivån är lite högre på lunchen, det är lite stressigt och inte samma njuthetsfaktor”, säger Christer Sterner.
  • har rätt att klaga. Riem Granbäck, som driver Österns Pärla, tycker att gästerna har rätt att klaga om de är missnöjda med maten. ”Med thaimat måste vi tala om att det är starkt, men om de vill äta det ändå och sedan tycker det är starkt säger vi ’nej, det har vi talat om’. Det brukar inte vara något problem”.
  • GÖR OM, GÖR RÄTT. ”Om man frågar ’är allt till belåtenhet?’ måste man vara beredd på att folk klagar. Är man i den här branschen måste man kunna ta det”, säger Robin Fäger, servitör och bartendern på Brända Bocken.
  • SÄGER INTE TILL. ”Jag är dålig på att klaga, jag är så snäll och tänker ’stackars dem’”, säger Vivianne Lindqvist, som  äter ute ”någon gång nu och då med vänner”.

Om du köper en bil och upptäcker ett fel skulle du knappast acceptera det. Men handlar det om restaurangmat är det inte lika självklart att reklamera. Eller?

Annons

När Peter Modig köpte hämtmat till lunchen och fick räkskal i salladen ringde han upp restaurangen. Men Vivianne Lindqvist har, trots att hon äter ute en del, aldrig skickat tillbaka maten.

– Jag är dålig på att klaga. Jag vet inte varför. Jag är så snäll och tänker kanske ’stackars dem’. Sedan kanske jag inte har fått riktigt så dålig mat heller, funderar hon, medan hon tar för sig av salladsbuffén på Brända Bocken.

Sällan någon klagar

Bakom bardisken står Robin Fäger, servitör och bartender. Han tycker att det är väldigt sällan gästerna klagar på maten på hans nuvarande arbetsplats, men han har givetvis varit med om det. Och tycker att det är i sin ordning.

– Är man inte nöjd ska man säga till. Är man i den här branschen måste man kunna ta det. Det är bara att göra om och göra rätt, säger han.

Även om gästen redan har ätit halva portionen?

– Det är svårt att säga från fall till fall. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, man får försöka se till att göra det bästa av situationen.

Accepterar inte allt

Riem Granbäck, som driver Österns pärla, minns en gäst som hade ätit upp allt på tallriken och sedan klagade och ville slippa undan med halva notan. Det accepterar hon inte, då måste man betala. Rent generellt tycker hon att det är sällan gästerna är missnöjda med maten.

– Ibland beställer folk thaimat och tycker att det är för starkt, som nationalrätten Tom yam kong till exempel, som ska vara stark. Då byter vi ibland, för vi måste tala om att den maträtten är stark. Men säger vi det och de väljer det, men sedan tycker att det är för starkt då säger vi nej, för då har vi berättat det innan. Det brukar inte vara något problem, säger hon.

Fått tillbaka rätt stekt

Björn Lindberg, köksmästare på Brända bocken, har varit med om att steka en köttbit perfekt ”medium rare” (halvvägs genomstekt) och ändå fått den i retur.

– Då försöker jag göra det som de vill ha det. Vi försöker att aldrig ställa till en scen. Vi står inte och bråkar med en gäst, såvida inte de beter sig illa och kastar glåpord, säger han.

Men privat skulle Björn själv ha svårt att skicka tillbaka maten.

– Jag är inte den som klagar, men min fru är petigare och vill gärna ändra maträtterna också. Är det helt värdelöst äter jag inte upp det. Jag vågar kanske inte, eller tänker ’gjort är gjort’ och så går jag inte dit igen.

Mer läsning

Annons