Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägfrågorna viktiga vid möte om nya Ikea

/
  • Valbobo. Bullerfrågorna är viktiga, anser Åsa Eklund Öberg som bor i Sofiedal. Hon hoppas nu på en bättre lösning vad gäller nya på- och avfarter till Riks 80 än det alternativ som först diskuterades.
  • Trafikplaner. IKEA vill bygga ett nytt varuhus i Valbo köpstad söder om Riks 80. Då krävs en en ny trafiklösning, menar kommunen och Trafikverket, som i går presenterade sina alternativ för omkring 60 intresserade Valbobor. Många passade på att föra fram sina egna synpunkter och farhågor.
  • Nybygge. Ikea har hittills inte velat svara på Arbetarbladets frågor om byggplanerna i Valbo. Men på samrådsmötet i Valbo i går sa Carl-Johan Olsson från Ikea Fastigheter bland annat: ”Vi har tittat på olika lägen, i Valbo, i Hemlingby, och som läget är nu så tittar vi mycket noga och intresserat på det här området”. Ikea vill börja bygga 2012 och öppna  i december 2013.

Kanske kan trafiksituationen vid Valbo köpstad och nya Ikea ordnas utan att de boende i Sofiedal och Fältrittklubben påverkas så negativt som befarat. Gävle kommun och Vägverket har tagit fram alternativa förslag som skulle innebära att den nuvarande trafikplatsen utnyttjas bättre. I går hölls ett möte med intresserade Valbobor.

Annons

Ikea vill börja bygga sitt nya varuhus i Valbo köpstad, och en stor fastighet att hyra ut till andra affärer, år 2012.

– Vi har tittat på olika lägen, i Valbo, i Hemlingby, och som läget är nu så tittar vi mycket noga och intresserat på det här området. Men man måste kunna besöka oss med bil, sade Carl-Johan Olsson från Ikea Fastigheter i går på ett samrådsmöte i Valbo.

Ohållbar trafiklösning

Enligt kommunen och Trafikverket är den nuvarande trafiklösningen ohållbar på sikt, nya på- och avfarter till riks 80 krävs för att undvika trafikproppar och köer.

Det alternativ som först togs fram innebar nya på- och avfarter och rondeller på båda sidor om riks 80 mellan Sofiedals herrgård och Fältrittklubben. Men många boende och fältrittklubben har protesterat mot vad det skulle orsaka i form av ökad biltrafik, buller med mera.

När Vägverket har tittat närmare på frågan har de också kommit fram till att en ny trafikplats vid Sofiedal troligen inte skulle dra tillräckligt många bilar från den nuvarande trafikplatsen. Därför har alternativet kompletterats med två andra varianter. De innebär bland annat att den nya avfarten från riks 80 österifrån skulle läggas närmare den befintliga trafikplatsen och ledas genom en ny vägport under riks 80.

Många synpunkter och frågor

– Då skulle vi ta bort påverkan vid Sofiedal, och vägporten där kan fortsättningsvis användas för ridande och gående. En negativ effekt är att det blir en komplex trafiksituation med ett väldigt kort avstånd mellan avfarterna mot norra och södra handelsområdet, säger Kenny Dolleris, som anlitats som projektör av Trafikverket.

På samrådsmötet passade många Valbobor på att komma med synpunkter och ställa frågor.

– Det är väldigt viktigt att man tar hänsyn till de som bor närmast, anser Åsa Eklund Öberg.

Hennes man Jan Eklund håller med:

– Vi vill att Ikea ska byggas där men att de löser frågan om avfartsvägar på ett bra vis.

Mer läsning

Annons