Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktarregler ändras – otryggare i husen?

/

Polisen har ändrat reglerna för störningsjouren. Väktare får inte längre bära uniform eller batong när de åker ut till störande hyresgäster. Flera parter oroar sig nu för en otryggare situation för hyresgästerna.

– Det här är ingen bra regel. Hela branschen jobbar för en förändring, säger Lars Lennmalm på Gavlegårdarna.

Annons

De flesta bostadsföretag anlitar sedan många år vaktbolag som så kallade trygghetsjourer.

Den hyresgäst som känner sig störd eller otrygg på grund av till exempel bråk eller hög musik kan ringa ett särskilt nummer och anmäla störningen. Väktare åker då ut till den störande hyresgästen, försöker få stopp på störningen och skriver en rapport till hyresvärden.

11 juni fattade rikspolisstyrelsen ett beslut som ändrar förutsättningarna för vaktbolagens arbete. Störningsjouren ses nu inte längre som ett bevakningsuppdrag, vilket betyder att väktarna inte längre får bära uniform och batong när de åker ut till störande hyresgäster.

Hyresgästföreningen är nu rädd för att de nya reglerna kan leda till att hyresgäster får stå ut med mer störningar och kan komma att känna sig mer otrygga i sina hem (se debattartikel på torget). Även Gävles största hyresvärd Gavlegårdarna är skeptisk till nyordningen.

– Jag hoppas att det här är en tillfällig historia, för det kommer inte att bli bra. Ansvaret hamnar mer på polisen som inte har resurser att prioritera de här ärendena, säger bolagets vice vd Lars Lennmalm.

Men hos vaktbolaget G4S, som sköter Gavlegårdarnas trygghetsjour, menar man att det inte blir så stor skillnad jämfört med tidigare.

– Den enda skillnad det här innebär är att vi har gula västar på oss när vi går ut. Uppdraget är detsamma som tidigare, det vill säga att ringa på och lämna en lapp till hyresgästen, säger Peter M Larsson, informationsansvarig på G4S.

Orsaken bakom de nya bestämmelserna är att rikspolisstyrelsen justerat sina föreskrifter så att de stämmer bättre överens med lagen om bevakningsföretag. Enligt den ska väktare inte utföra uppgifter som egentligen är polisens ansvar, som till exempel att hålla ordning.

– Skulle det här inte fungera måste vi ändra lagen om bevakningsföretag. I så fall måste man även ändra utbildningen för väktare så att den innehåller till exempel mental konflikthantering, säger Lars Tonneman, chef för rikspolisstyrelsens polisrättssektion.

Mer läsning

Annons