Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välavvägt neddressat

/
  • Tidigare har det sålts onepiecedräkter, t-shirts, tvålar, och väskor på de 37 kvadratmetrarna i Gallerian Nian där Mikael Jönssons Uncle Frank håller till. Sortimentet av accessoarer, skönhetsprodukter och livsstilsartiklar riktar sig till män. Presenter och rakprodukter säljer bäst.

Plocka russinen ur kakan. Så tänker Mikael Jönsson när han väljer utbudet till sin herrbutik Uncle Frank - det första som möter flanörerna i Gallerian Nians högra ingång.

Annons

Systembolaget, Clas Ohlson och Coop. Tre säkra publikdragare i Gallerian Nian. I övrigt, ett gäng stora kedjor. Men här finns också tre mindre lokala aktörer: Kalas & Co, Gefle Chocolaterie och först i den högra ingången: Uncle Frank.

När Mitt Gävle möter ägaren Mikael Jönsson innan öppning en tisdag kollar han i kapp Vasaloppet, som han själv deltog i med sluttid 9 timmar och 32 minuter. Första delen av den svenska klassiker som han ska genomföra under året.

Han har drivit sin butik sedan 17 maj 2013. Här finns allt för den moderna mannen med blick för det klassiska. Det händer att folk mumlar ”hipsterbutik” när de går förbi. Hipster kan förklaras med någon som anstränger sig för att ha en unik stil, men i stället anammar en look som många andra har. Skägg, sotarmössa och upprullade jeans eller ”välavvägt neddressat” är Mikaels beskrivning, men han tycker det är svårdefinierat. Ska man följa den förklaringsmodellen finns minst hundra hipsters i Gävle. Å andra sidan händer det att göteborgare och stockholmare på besök utbrister att ”en sån här butik borde finnas hos oss”.

Under uppväxten i Storvik tog bandyn i SAIK upp stora sjok av Mikaels liv. Modemässigt tillhörde han inte någon subkultur.

– Men det bor en latent Peter Siepen i mig då jag har en fäbless för skrikiga kläder. Under avslutningen i nian hade jag en rosa linnesmoking som min morbror fått uppsydd på Cypern 1985.

Den kom till användning alldeles nyligen då Gallerian Nian hade personalfest med tema 80-tal. Vad han har på sig på jobbet går i perioder. Just nu är det skjorta, slips, tröja-tider – andra gånger är kavajen alltid på.

I början av vuxenlivet var Mikael inställd på att han skulle bli idrottslärare, läste det en tid på Högskolan i Gävle, för att sedan byta till industriell ekonomi som han också hoppade av.

– Jag har inte alltid Sveriges skarpaste koncentrationsförmåga. Det jag läser måste fånga mitt intresse.

Under några tunga månader i mitten av 20-årsåldern gick han arbetslös innan vändningen kom som butikssäljare på OK-macken i Sandviken. Han vidareutvecklade talangen på Elgiganten i Valbo. När butikschefen frågade vilket jobb han ville ha om tre år – svarade han ”ditt jobb” och så blev det efter några år.

2011 sade han upp sig för att starta Uncle Frank. Han lyckades inte hitta rätt lokal och fick hoppa in på Elgiganten igen. Hösten 2012 var han slutligen fri att lägga hundra procent på Uncle Frank och fick tag i den perfekta lokalen. Mikael har sålt bättre under första verksamhetsåret än vad han trott och senast i maj beräknar han även ha öppnat en webbshop. Han är viss om att det tar ett tag att bygga upp en kundkrets.

För det händer att Gävlebor tittar in, som först nu märkt att butiken existerar. Eller så vågar de sig inte in, fast de tittar nyfiket. Mikaels strategi är att inte attackera folk.

– Kunden ska känna sig välkommen igen även om den bara tittar.

Tidigare har det sålts onepiecedräkter, t-shirts, tvålar, och väskor på de 37 kvadratmetrarna i Gallerian Nian där Mikael Jönssons Uncle Frank håller till. Sortimentet av accessoarer, skönhetsprodukter och livsstilsartiklar riktar sig till män. Presenter och rakprodukter säljer bäst.

Mer läsning

Annons