Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbobo på årets frimärke

/
  • Frimärket Mackmyra baseras på ett fotografi av Emma Krantz och ingår i ett häfte med fem självhäftande frimärken på temat Bruksmiljöer. Övriga avbildade bruk är Forsvik, Glasriket, Avesta och Jonsered.
  • DET ÄR HAN. I mars 2011 träffade Arbetarbladet 63-årige Tommy Jansson som blev avbildad på ett av Postens frimärken på tema bruksmiljöer. ”Nu förstår jag att det är sant. Jag trodde först det var ett skämt”, sa han då.

Tommy Jansson från Valbo blev inte bara ett frimärke. Han pryder Årets frimärke. Det står klart sedan nästan 21 000 röster har räknats.

Annons


Arbetarbladet har tidigare berättat hur det kom sig att whiskydestillatören Tommy Jansson kom avbildas på ett frimärke som visar bruksmiljön i Mackmyra.
Posten bestämde sig för att göra ett frimärkshäfte på bruksmiljöer och fastnade för Mackmyra som ett exempel på ett bruk med ny verksamhet.
Förlagan är ett foto taget av Emma Krantz på Mackmyra Whisky. Hon tillbringade en dag i destilleriet och tog en del bilder, bland annat en där Tommy Jansson rengör en av pannorna.
Frimärket från Mackmyra var ett av förra årets 61 nya frimärken. Nu visar det sig att det blev det mest populära. I årets omröstning har det fått en femtedel av de 20 700 rösterna.
– Det är ett sätt att uppmärksamma våra frimärken. Vi får en liten indikation på hur allmänheten ser på våra frimärksmotiv, säger Thorsen Sandberg från Posten Frimärken, som anordnar omröstningen för sjunde året i rad.
Rösterna avläggs via kort, brev eller på Postens hemsida. Omröstningen pågick under mindre än två månader.
Frimärket Mackmyra har formgivits av Norbert Tamas och graverats av Piotr Naszarkowski.

Mer läsning

Annons