Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbobor drev HVB-hem utan tillstånd

/

Ägarna trodde att de bedrev ett familjehem och inte behövde något tillstånd. Länsstyrelsen anser att de i höstas tog emot missbrukare i den omfattningen att de borde ha sökt tillstånd för ett HVB-hem.
– Vi ser allvarligt på det här. Tillstånd är något man söker innan man kör igång, säger socialkonsulent Kristina Söderborg.

Annons

Valboborna Bosse Gustafsson och Cecilia Fagerlund vill ha tillstånd att driva ett HVB-hem för vuxna missbrukare i Per Olsgården i Västbyggeby. En ansökan behandlas just nu av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Men på länsstyrelsen anser man att de borde ha sökt tillstånd långt tidigare.

”Måste ha missförstått”

– Vi måste ha missförstått det för vi trodde inte att det fanns en lag som säger att vi måste ha tillstånd. Det fattade inte vi förrän de var här och gjorde sitt besök. Vi har inte försökt kringgå något, säger Bosse Gustafsson.

Han har tillsammans med sin sambo haft vad de kallar ett familjehem. De har sedan 2003 tagit emot mellan en och fyra personer med missbruksproblem för vård och boende i anslutning till deras tidigare bostad, Sofiedals herrgård.

Hörde det i höstas

I höstas fick länsstyrelsen höra talas om deras verksamhet och gjorde ett tillsynsbesök. Tjänstemannen fick då klart för sig att Bosse Gustafsson och Cecilia Fagerlund hade hemmet som sin försörjning.

– Från min synvinkel är det enkelt. Om man har hemmet som sin huvudsakliga inkomst är det inget familjehem. Det här är ett HVB-hem och det har de inget tillstånd för, säger Kristina Söderlund.

Inte medvetet

Men Bosse Gustafsson bedyrar att han och Cecilia Fagerlund inte medvetet har låtit bli att ansöka om tillstånd. Han säger att han förhörde sig om möjligheten att starta ett HVB-hem redan för sju år sedan, men att han då fick beskedet att något tillstånd inte behövdes.

Startade 2005

2005 startade Cecilia Fagerlund ett företag i syfte att de skulle bli ett HVB-hem. Sedan har diverse problem med fastigheter försenat deras planer. Först i slutet av våren blev det klart att de fick köpa Per Olsgården, en gård de tror ska passa bra. I februari anställdes en socionomutbildad föreståndare.

Två till fem personer

– Vi har jobbat så snabbt vi kunde. Vi har fem barn att ta hand om förutom att söka det här tillståndet som är en komplicerad process, säger Bosse Gustafsson.

Målgruppen för hemmet är män över 18 år som har ett drog- eller alkoholberoende. Tanken är att ta emot två–fem personer som bor hos dem tills dess att de är rustade att leva nyktert och bo på egen hand.

Tidigast i september

Personer kommer till hemmet via Kriminalvården eller socialtjänsten i andra kommuner.

Gävle kommun har hittills inte anlitat hemmet. Enligt länsstyrelsen kan ett tillstånd beviljas tidigast i september.

Annons