Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbos dansare riskerar bli hemlösa

/
  • Orolig. Göran Andersson i Valbo Folkdanslag är inte glad över att kommunen har sålt Valbo kommunalhus till en privat fastighetsägare. Konsekvensen blir nu att folkdanslaget måste flytta ur sina lokaler när delar av huset ska göras om till vandrarhem.

Den nya ägaren vill göra om Valbo kommunalhus till ett vandrarhem. Därför måste nu Valbo Folkdanslag lämna sin lokaler på andra våningen.

Annons

– Det känns inte roligt, säger Göran Andersson i folkdanslaget.

I våras lyckades Gävle kommun, efter flera års försök, göra sig av med det anrika kommunalhuset i Valbo. Köparen Ove Thodenius från Sandviken betalade en halv miljon kronor för huset och hade ett uttalat bevarandesyfte med sitt köp.

Men han vill även göra huset mer tillgängligt för allmänheten genom att rusta upp bastun i källaren och öppna ett ”kulturkafé med museal inriktning”. De lokaler som Valbo Folkdanslag hyr på andra våningen har han tänkt göra om till vandrarhem. Därför har föreningens kontrakt sagts upp och sista oktober ska de vara ute ur lokalerna.

Hoppas på bättre intäkter

– Energin är dyr i dag och jag måste få huset att gå runt. På det här sättet hoppas jag få bättre intäkter, säger Ove Thodenius.

Folkdanslaget är dock inte glada över uppsägningen. De har vistats i lokalerna sedan 2004 och har inrett och rustat upp köket. I dag betalar de en hyra på omkring 3 000 kronor i månaden.

– Här är vi hemma och har vårt eget. Vi har en massa saker, som möbler och musikanläggning, som vi måste flytta eller göra oss av med, säger Göran Andersson som sitter i folkdanslagets styrelse.

Tidigare höll föreningen till i Lunds skola, men där fick man också flytta ur när kommunen sålde fastigheten. Nu kanske man får flytta in i IOGT-NTO:s lokaler, men då blir det till att dela med andra föreningar.

– Det här blir konsekvenserna när kommunen säljer ut sina lokaler. Risken finns att föreningar inte har råd att hyra och då blir det kulturen som får stryka på foten, säger Göran Andersson.

Även PRO hyr

Även PRO i Valbo hyr i dag lokaler i Valbo kommunalhus. Föreningen har dock ett långt kontrakt som sträcker sig fram till sista december 2013.

– Men sedan befarar vi att det blir hyreshöjningar. Men höjer han för mycket mister han en stor hyresgäst, säger Gunnar Åkerström, ordförande.

Mer läsning

Annons