Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdömd Gävlebo begär resning

En våldtäktsdömd Gävlebo begär resning hos Högsta domstolen. Grunden är ett nytt vittnesmål som säger att det handlade om frivilligt sex.

Annons

Gävlebon dömdes i hovrätten till två och ett halvt års fängelse för att han haft samlag med en flicka som var 14 år och nio månader. Flickan fanns i kretsen av hans familj.

Före det hade han 2010 friats av Gävle tingsrätt som ansåg att flickans berättelse inte var tillräckligt trovärdig.

Nu har Gävlebon begärt resning. Det är en möjlighet som finns när nya uppgifter som kunde ha lett till ett annat domslut kommer fram.

I det här fallet handlar det om ett vittne som i efterhand sagt att hon hört flickan berätta att det i själva verket var hon själv som tog initiativ till samlaget. Anledningen till att hon anklagade mannen för våldtäkt ska ha varit att hon hade dåligt samvete för det som hänt inför sina släktingar.

Riksåklagaren anser dock i sitt yttrande att det inte finns någonting i Gävlebons ansökan som motiverar en resning. Som grund för det finns nya förhör med parterna och vittnet. De visar bland annat att vittnet och den dömde känner varandra väl.

Högsta domstolen har ännu inte tagit ställning till resningsansökan. Sedan 1993 har sammanlagt elva resningsansökningar beviljats i Sverige.

Mer läsning

Annons