Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet inom hemtjänsten splittrar

Frågan om valfrihet i hemtjänsten splittrar Socialdemokraterna. Omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren (S) röstade på onsdagen igenom förslaget tillsammans med den borgerliga oppositionen.

Annons

Nästa vår ska de gamla kunna välja att få sin hemtjänst från kommunen eller något företag. Omvårdnadsnämnden antog förslaget på sitt möte i går, och senare i vår ska kommunfullmäktige ge sitt godkännande.

Men frågan splittrar Gävles socialdemokrater. Tre av de fem socialdemokraterna i omvårdnadsnämnden röstade nej, tillsammans med nämndens vice ordförande som är vänsterpartist.

– Det känns tungt och jobbigt. Jag tycker inte att det här gynnar de äldre, de har nog av val att göra. Ingenting tyder på att det här ökar kvaliteten, säger Sergio Manzanares (S), som röstade emot.

Bättre kvalitet

Partikamraten Lena Lundgren, ordförande i omvårdnadsnämnden, tycker annorlunda. Hon anser att det finns en poäng i att de äldre själva får välja utförare, och att konkurrensen om hemtjänstuppdragen kan göra att utförarna fokuserar mer på kvaliteten.

– Jag tror inte att det kommer några skurkar som sitter på Bahamas och badar i våra skattepengar. Jag tror vi får se fler kvinnor som startar företag inom det här området, och fler småföretagare, säger hon.

Vänsterpartiet röstade nej, eftersom de inte vill att skattemedel går till privata företag. Den borgerliga alliansen och miljöpartiet röstade för det nya systemet.

Införs på prov

I korta drag går det ut på att alla företag som vill och som uppfyller ett antal kriterier, från senhösten kan ansöka och bli godkända som hemtjänstutförare i Gävle kommun. De ska bland annat ha kollektivavtal och vara beredda att utföra alla sorters hjälp som kan ingå i hemtjänst för äldre. Från våren 2011 ska de äldre kunna göra sitt val. Tanken är att systemet införs på prov i fyra år, med utvärdering efter två år.

Kan bli mindre privata

I dag utförs hälften av Gävles hemtjänst av tre privata företag, som upphandlats av kommunen. De gamla är hänvisade till den kommunala hemtjänsten, alternativt det företag som fått uppdraget i den del av Gävle där de bor.

Införs valfrihetssystemet är det inte säkert att en större del än i dag av hemtjänsten utförs av privata företag. Det kan till och med bli en mindre andel än i dag, om många av de äldre väljer kommunen eller inte väljer alls.

Mer läsning

Annons