Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfylld vandring i Gävlerockens fotspår – "Di Levas mormor hade glassfabrik där"

Flera hundra personer slöt på torsdagen upp för att under en kväll få sig en historielektion om Gävles rock- och musikhistoria och höra lite om Thomas Di Levas mormor.

Annons

LÄS OCKSÅ: Anders Sundin och Pecka Alzén får kommunens kulturpris

För knappt två år sedan gav Gävleborna Peter Alzén och Anders Sundin ut boken "Vi lever – När rocken kom från Gävle", som behandlar musiklivet i Gävletrakten mellan 1970 till 1990.

En bok som prisades av både Gävle kommun och Region Gävleborg och nu har boken lett fram till en stadsvandring genom rockhistorien i Gävle.

– Vi har utgått från de ställen som var aktuella då och de flesta av dem är inte aktuella i musikens tecken i dag. Så det ska kunna vara både ett aha-minne och aha, det här visste jag inte alls, säger Peter Alzén.

Det var en välfylld skara som slöt upp till vandringen med start vid Elite Grand Hotel som för 40 år sedan var rivningshotat men i stället blev ett tillhåll för lokala band.

– Vilka var det som kunde tänka sig vara i lokaler utan faciliteter. Jo repande band, så här har en del banbrytande band börjat sina karriärer, säger Anders Sundin.

Omkring ett hundratal personer följdes åt under vandringen.

Det levande tåget vandrade sedan vidare genom den lokala musikhistorien och drog till sig flera nyfikna blickar från människor som fick se en stor folksamling gå i samlad trupp.

LÄS OCKSÅ: Hyllad Gävlebok ges ut i musikversion

Förutom en stadsvandring har även boken gett upphov till en cd-skiva och en fotoutställning. Ett genomslag varken Peter Alzén eller Anders Sundin var beredda på.

– Nej det trodde vi inte, inte jag i alla fall, säger Anders Sundin.

– Nej, inte att det har blivit fyra grejer av det, svarar Peter Alzén.

Har ni någon favoritanekdot från vandringen?

– Min favorit är på Islandsgatan där skivbolaget Mammas hade sitt kontor och tidigare så bodde Thomas Di Leva där och innan det så hade hans mormor en glassfabrik där, berättar Peter Alzén.

Anders Sundin och Peter Alzén guidade publiken genom Gävles rock- och musikhistoria.

Till hösten 2018 hoppas duon kunna släppa uppföljaren till boken som då tar musikhistorien vidare från 1990 och framåt och tiderna har förändrats.

– Redan snabbt in på 90-talet kunde vem som helst bränna sin egen cd och det var ju fullständigt omöjligt och otänkbart från början, säger Anders Sundin.

LÄS OCKSÅ: Regionens kulturstipendie till författarna Peter Alzén och Anders Sundin

LÄS OCKSÅ: Recension: "Vi lever – när rocken kom från Gävle"

Mer läsning