Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallbacksskolan blir högstadium

/

(Uppdaterad 14.20) Klockan 13.00 presenterade kommunen sitt förslag om Gävles nya skolorganisation. Här kan du läsa arbetarbladet.se:s liverapportering från presskonferensen.

Annons

På plats på presskonferensen är bland andra Åsa Wiklund-Lång, barn- och ungdomsnämndens ordförande och Frank Stoor, förvaltningschef.


Presskonferensen är slut, och därmed liverapporteringen.


Det ska bli häftigt att gå till skolan, säger Frank Stoor om nya högstadieskolan.
När det är en tydlig skolokal som denna är så blir det så. För övrigt så är ingen namnändring aktuell i dagsläget. Vi säger Vallbacksskolan om Vallbacksskolan och än så länge finns det inga planer att ändra på det, säger han.


Det finns ingen tilltänkt rektor ännu för den nya högstadieskolan.


Vallbacksskolan startar tidigast våren 2015, säger Åsa Wiklund-Lång. 
Absolut tidigast hösten 2014, säger Frank Stoor. Det beror påhur upphandlingarna går och andra detaljer.


Vad gäller bergbys skola så klarar de sig, men med visa bekymmer. Vi tänker inte röra den, säger Åsa Wiklund-Lång.
Resultaten är inte dåliga på Bergby skola. Vi ska ge dem de förutsättningar de behöver.


Konstskolan har börjat söka sig efter nya lokaler. Var de är i den processen just nu kan jag inte svara på idag, säger Åsa Wiklund-Lång. 
Konstskolan huserar i dag i Vallbacksskolan.


Vallbacksskolan blir en ny 7-9-skola för 500-750 elever.
Vallbackskolan har ingen ryggsäck med rykten vilket gör att den får en fräsch start där elever inte väljer bort den av en eller annan anledning. Det tror jag är fullt nödvändigt i Gävle, säger Åsa Wiklund-Lång, om förslaget att Vallbacksskolan blir en skola för årskurserna 7-9 med 500-750 elever.


Ewa S Jäderberg (M) säger att det här kommer hjälpa att att integreringen inom skolan. Gävle har i dag Sveriges femte mest segregerade skola. Så kan vi inte ha det.


Alliansen är nöjd med förslaget. Speciellt eftersom man får ha kvar småskolorna som vi värnar om. Vi har blivit lyssnade på, säger Ewa S Jäderberg (M). 
Även Tomas Fransson (MP) är nöjd och känner att skolorna anpassas till verkligheten med förslaget. Han tror inte heller att det stora elevantalet i skolorna kommer att skapa otrygghet bland eleverna.


Enligt Åsa Wiklund-Lång är det viktigt i allt detta att försäkra sig om att även de små skolorna håller hög kvalitet. De håller hög kvalitet i dag, men de är inte resurseffektiva. Så det interna utvecklingsarbetet kommer fortsätta i skolorna.


Brynässkolan är en skola som kräver för stora investeringar för att det är värt att renovera, enligt förslaget. Skolan avvecklas tidigast 2014.


Årskurserna 7-9 på Stenebergsskolan, Sörbyskolan, Nynäs montessoriskola och Milboskolan kommer att avvecklas inom de närmsta fem åren. De eleverna hänvisas till andra skolor.


Gävle behöver en hållbar skolorganisation som kan utvecklas. För att genomföra detta på bästa sätt har kommunledningen bett medborgare att skicka in förslag på hur de vill se hur skolan utvecklas i Gävle. Alla synpunkter kommer diskuteras och vara en viktig del i beslutsunderlaget. Över 800 synpunkter har kommit in, berättar Åsa Wiklund-Lång.


"Gävle är en segregerade stad med segregerade skolor, och vår verksamhet ambition är att skolan ska gälla för alla", säger Åsa Wiklund-Lång, barn- och ungdomsnämndens ordförande. 

Annons