Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligtvis lugn midsommar i Gävleborg

/

Normalt sett brukar det i Gävleborg vara ganska lugnt kring midsommar. Även om det förekommer en del tråkigheter är det inte alls som i andra län menar polisens presstalesperson Mikael Hedström.
– Vi har inte samma problematik som i dalarna eller kring västkusten, säger han.

Annons

Midsommar står på glänt och helgen brukar inte bara innebära glädje och fest utan också en del bråk och larm. Just i Gävleborgs län brukar det dock historiskt sett vara relativt lugnt, enligt polisens presstalesperson Mikael Hedström.

– Naturligtvis är det en festhelg och tyvärr en del tråkigheter med alkoholen men det är aldrig sådant tryck som i andra delar av Sverige, säger han.

Enligt siffror från SOS alarm ökar samtalsvolymen med 43 procent på midsommarafton jämfört med en vanlig helgfri fredag.

I Gävleborg kom det förra året in 190 samtal på midsommarafton mellan klockan 18-04 jämfört med 142 samtal en vanlig fredag, en procentuell ökning på cirka 34 procent. I Västmanland och Uppsala, som ingår i samma polisregion som Gävleborg, hade en ökning på 40 respektive 79 procent.

I Gävleborg märker polisen mest en ökning av antalet trafikanter som ska resa genom länet enligt Mikael Hedström. Under torsdagen och söndagen kommer polisen ha större koll i trafiken och Mikael Hedström passar på att ge några tips till de som ska ge sig ut.

– Man ska ha god tid på sig och ta det lugnt. Stanna och ta pauser när det är mycket trafik och se till att hålla avståndet för oftast är det påkörningar bakifrån när det är mycket köbildning, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Så blir vädret i midsommar

Mer läsning

Annons