Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna i Valbo gör livet gladare

/
  • Gymnastik på Furugården. Här visar Inga Jansson, 79 år, hur man kan hålla sig i form.
  • Aktiva väntjänstare. Förutom Inga Jansson, Sivert Mellin och Susann Tennemar finns ett 60-tal aktiva i föreningen Väntjänsten.

– Vi tar emot alla som har pigga ben och ett gott hjärta, säger Susann Tennemar, ordförande i väntjänsten Valbo.

Att bryta ensamheten, och samtidigt erbjuda både sällskap och enklare hjälp till äldre, det är mottot för föreningen Väntjänsten i Valbo.

Annons

Inga Janson, 79 år, som är aktiv i väntjänsten leder gymnastiken på äldreboendet Furugården varje måndag. Det var efter en period när hon har varit mycket sjuk som hon bestämde sig för att gå med i föreningen.

– Att glädja någon, ett leende ger mycket tillbaka, sen är ju gymnastiken hemskt kul. Jag har hållit på med gymnastik i 30 år, säger Inga Janson, 79 år.

Att vara väntjänstare har för många äldre blivit en källa till gemenskap och nöje, samtidigt gör de en insats för andra människor. Arbetet är ideellt och bygger på frivillighet från alla medlemmarna. Föreningen som i dag har ett 60-tal aktiva, hittar på aktiviteter för överskottet de får från sitt lilla kafé på Furugården. Även bidrag från Sveriges pensionärsförbund och Röda Korset hjälper till att dryga ut kassan. Susann Tennemar bestämde sig för att gå med i föreningen för sju år sedan när hennes man gick bort.

– Det är roligt, jag har träffat så många nya vänner, säger hon. Vi reser tillsammans, äter en bit mat och går på badhuset ibland.

Föreningen riktar sig till alla äldre i samhället oavsett om de bor hemma eller bor på ett boende. Medlemmarna hjälper till att avlasta hemtjänsten genom att följa med de gamla till läkaren, frisören eller bara ta en promenad och samtliga medlemmar har därför också tystnadsplikt.

– Det roligaste tycker jag är att anordna en tillställning som pubafton, surströmmingskväll eller en tipsrunda, säger Sivert Mellin 69 år, sekreterare och allt i allo.

Mer läsning

Annons