Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister på turné mot varslen

/

Ulla Andersson från Gävle och två andra V-märkta riksdagsledamöter har den här veckan åkt på turné längs Norrlandskusten för att lyssna och lansera Vänsterpartiets recept mot varsel och finanskris.
– Det är dyrare att göra ingenting än att göra för mycket, sade Ulla Andersson när gruppen höll presskonferens på transportföretaget Green Cargos kontor i Gävle.

Annons

De hade med sig förslag som, enligt Vänsterpartiets uträkningar, skulle hålla efterfrågan uppe och ge fler jobb i bland annat Gävleborgs län.

– Det är viktigt att behålla kompetensen i företagen. Svackan är tillfällig. När jobben kommer tillbaka behöver företagen kompetent personal, sade Hans Linde, riksdagsledamot från Göteborg.

Vänsterpartiet vill att staten ger ekonomiskt stöd till fortbildning av anställda i företag som drabbas av minskad orderingång. Företagen kan finansiera utbildningen och staten stå för ersättningen till de som studerar, en ersättning som bör vara i nivå med a-kassan.

Delegationen krävde att den kommunala vuxenutbildningen byggs ut vilket för Gävleborg skulle ge drygt 700 platser och i Gävle cirka 250 nya studieplatser.

Vänsterpartisterna vill också att kommuner och landsting får mer statliga pengar så att personal inte behöver sparkas och de vill att mer pengar satsas på att bygga ut Ostkustbanan så att järnvägen kan svälja mer trafik.

Ulla Andersson medgav att insatserna skulle kunna spä på det väntade underskottet i statens finanser.

– Ja, om man ser det statiskt. Men fler arbetstillfällen ger mer skatteintäkter och tillväxt som ger högre konsumtion, menade hon.

De pekade på skillnaderna mellan deras utbildningssatsning och fackförbundet IF Metalls omdiskuterade avtal om sänkt arbetstid och lägre löner.

– I vårt förslag går staten in och bidrar för att företagen ska kunna behålla kompetensen, sade Hans Linde.

Mer läsning

Annons