Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntade tre dygn på röntgen - då var det försent

/
  • ”Livsviljan hade han. Men den berövades han av det här stället”, säger sonen Alex Lindqvist med systern Michaela Gästgivar vid sin sida.
  • vill ha svar. ”Vi vill att de skyldiga ställs till svars”, säger syskonen Michaela Gästgivar och Alex Lindqvist som vill att det klarläggs om deras pappas liv hade kunnat räddas.

När 58-årige Kenny Lindqvist legat på sjukhuset i nästan tre dygn görs undersökningen som visar att han fått en kraftig hjärnblödning. Men då är det för sent. Några timmar senare avlider han.

Annons

– Livsviljan hade han. Men den berövades han av det här stället, säger sonen Alex Lindqvist.

Vi träffar Alex och systern Michaela Gästgivar i kaféet vid huvudentrén på Gävle sjukhus. De är ledsna och upprörda.

– Vi vill att de skyldiga ställs till svars. Vi kommer att anmäla det här till Socialstyrelsen, säger syskonen.

Det var förra onsdagen som Kenny Lindqvist klev ur bilen vid Ica-affären i Järbo. Plötsligt vek sig benen och han rasade ihop. Några vänner hjälpte honom hem och tappade upp ett bad.

När Kenny skulle kliva ur badkaret kunde han inte ta sig upp på egen hand. Vännerna ringde sjukvårdsrådgivningen som skickade räddningstjänsten för att hjälpa honom. I samma veva skickades ambulans som tar honom till sjukhuset.

Enligt journalen är Kenny Lindqvist extremt trött och misstänks vara drogad. Han ska ha fått några ”okända tabletter” av en vän. Han yrar mycket. Blodproverna visar inga tecken på alkohol.

Alex Lindqvist berättar att vännerna sagt att de gett honom alvedon, vilket dock inte framgår av journalen.

58-åringen är fortsatt omtöcknad, stundtals stökig och svårkontaktbar. På fredagen ramlar han och flera personer måste hjälpas åt för att lyfta upp honom. Men läkare tillkallas inte.

På kvällen blir han alltmer omtöcknad. ”Ena stunden helt vaken och pratbar, men sluddrig i talet, som drogad”, står det i journalen. Han vet inte var han befinner sig.

Först på lördagen får barnen veta att pappan är på sjukhuset. Detta sedan Kennys bror ringt till sjukhuset och sökt honom.

– Jag ringer sjukhuset och får svaret att de misstänker droger, säger Alex.

Men på grund av kräksjukan som florerar så nekas de att komma och hälsa på. Alex och hans syster vägrar följa uppmaningen och kommer ändå.

– Han är nästan okontaktbar och somnar hela tiden, säger Michaela som genast anade att pappan drabbats av stroke.

De ifrågasätter varför man inte gjort skallröntgen vilket görs senare på eftermiddagen. Kenny Lindqvist skickas med iltransport till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Klockan elva på kvällen ser jag min fars ögon för sista gången, berättat Alex.

På söndagsmorgonen får de veta att han avlidit.

Mer läsning

Annons