Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde varslad på Green Cargo i Gävle

Mer än var tionde anställd vid transportföretaget Green Cargos enhet i Gävle har varslats om uppsägning.
– Våra transporter har minskat med 30 procent jämfört med samma tid i fjol, säger Mikael Rusthoi, ordförande i Sekos fackklubb.

Annons

Nedgången började på allvar i oktober och sedan december har transporterna legat på en nivå som är nästan en tredjedel lägre än för ett år sedan.

Stål- och skrottransporterna har minskat kraftigt när stålindustrin skurit ned och på senare tid har även många tåg med skogsprodukter ställts in.

Det har gjort att Green Cargos anställda, både i loken och på bangården, fått mindre att göra. I december varslades 17 av de cirka 140 anställda, som en del i varslen av cirka 400 personer vid företagets enheter runtom i landet.

Av de 17 är nio lokförare, sex jobbar på bangården och två i administrationen.

Mikael Rusthoi hoppas att en del av neddragningarna klaras genom att äldre medarbetare väljer avtalspension. Han hoppas också att Green Cargo kan ta över växlingsarbete som i dag utförs av privatägda underhållsbolaget Euromaint vilket kanske skulle kunna rädda en handfull jobb.

– När det går uppåt behövs mer personal igen. Det tar minst ett år att utbilda en lokförare, säger Mikael Rusthoi som hoppas att flera övertaliga kan stanna kvar i företaget.

Annons