Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: ”Strejken har betytt otroligt mycket”

Gunilla Nordström, Vårdförbundets länsordförande i Gävleborg, är nöjd med det nya avtalet.
– Vi hade ju inte tackat ja om vi inte hade sett någon möjlighet i det här, säger hon.

Annons

Gävleborgs läns sex ombud från Vårdförbundet tillhörde de tre fjärdedelar på kongressen som röstade för det nya avtalet.

– Vi har fått de förändringar vi ville ha för att få en bra lokal lönebildning och jag ser goda förutsättningar att göra något bra. En tredjedel av medlemmarna i Gävleborg tjänar under 21 000 kronor och för dem gör den nya lägstalönen stor skillnad, säger Gunilla Nordström.

Men hon inser att en del medlemmar kommer att vara besvikna för att de hade hoppats på mer.

– Problemet är att medlemmarna som läser bara ser procenttalen och inte allt annat som ska åtgärdas. Det är ju helheten och synliggörandet av våra yrken som gör det, säger Gunilla Nordström.

– Strejken har betytt otroligt mycket. Jag tror inte det finns en privatperson som inte vet att vi är högskoleutbildade och lågavlönade. Strejken har varit viktig för att synliggöra våra låga löner, säger hon.

Agneta Wiberg, länsordförande i Vårdförbundets Uppsala länsavdelning, är inte lika översvallande positiv.

– Vi yrkade på mer än vi fick så man kan vara besviken att vi inte nådde ändå fram, men vi har ett tidsbegränsat avtal som kan sägas upp gentemot ett tillsvidareavtal, och det beror också otroligt mycket på vad som händer lokalt, säger hon.

– Jag tycker det är betydelselöst hur jag röstade, jag verkar för majoritetsbeslutet, säger Agneta Wiberg.

Annons