Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdköerna växer igen i Gävleborg – 2 488 patienter har väntat för länge

/
  • Personalbrist är en orsak till att vårdköerna ökar inom vissa områden. Bland annat har operationssalar fått stänga på grund av sjuksköterskebrist.

Vårdköerna i Gävleborg växer igen.
Antalet patienter som fått vänta mer än 90 dagar på läkarbesök har fördubblats på ett år.
Nu kräver revisorerna att regionen tar tag i problemet med långa väntetider.

Annons

Enligt vårdgarantin ska man som patient inte behöva vänta mer än max 90 dagar på ett sjukhusbesök eller en operation.

Trots det är det många i Gävleborg som får vänta betydligt längre än så på att få vård. Det visar en granskning som regionens revisorer har gjort.

I december var det hela 1 902 personer som hade väntat för länge på sjukhusbesök. Det är nästan var femte patient, 18 procent, och mer än en fördubbling jämfört med året innan.

Samtidigt hade 586 personer – 13 procent av dem som väntar på operation – väntat längre än 90 dagar.

Läs mer: Rekordmånga patienter opereras

Även om Gävleborg fortfarande ligger hyfsat till jämfört med andra landsting oroar sig revisorerna över utvecklingen och uppmanar ledningen att se över vad som ligger bakom de ökande väntetiderna.

Man konstaterar också att något snarast behöver göras för att korta köerna inom de områden där de är som längst:

Det handlar bland annat om väntetiderna till besök på endoskopimottagningen, ögonsjukvården och urologen och till starroperationer, operationer av knän och höfter och hörselförbättrande ingrepp.

Nästan 30 procent av patienterna som behöver få komma till en urolog har fått vänta mer än 90 dagar och till ögonläkare får hela 38 procent väntat för länge.

Läs mer: Gävleborgarna har lägst förtroende för vården

Vad beror då de växande köerna på?

Jo. lite olika saker verkar det som.

Att väntan till besök är så lång beror i de flesta fallen på läkarbrist. Bland annat är det stor brist på urologer, ögonläkare och hudläkare. Men i vissa fall anges även lokalbrist vara orsaken, exempelvis att det saknas mottagningsrum.

Att köerna till operation växer beror ibland på läkarbrist, exempelvis är det brist läkare som kan operera axlar och korsband.

Men oftare beror det på att det saknas sjuksköterskor. Bristen på operations- och narkossjuksköterskor har till exempel gjort att man i Gävle tvingats stänga en av operationssalarna i det förhållandevis nya operationshuset. Och Hudiksvalls sjukhus har brist på sjuksköterskor gjort att man har haft svårt att klara av eftervården.

En annan förklaring är att vi blir äldre och det är fler som behöver exempelvis starroperationer och hörhjälpmedel.

Men det kan också ha betydelse att den nationella kömiljard, som belönade landsting med korta köer, har tagits bort. Det tror i alla fall Moderaternas regionråd i opposition Patrik Stenvard.

– Då var det fokus på att man skulle korta köerna och då blev de också jättemycket kortare. Nu finns inte längre samma drivkraft och jag tror att det är en av orsakerna till att det sticker iväg igen.…

Läs mer: Länets långa vårdköer ska kortas

Hans förslag är därför att man internt i landstinget ska införa ett liknande system där de verksamheter som lyckas hålla nere köerna också belönas för det och får extrapengar.

Sjukvårdsregionrådet Hannah-Karin Linck (C) är dock inte lika säker på att det finns ett samband mellan borttagandet av kömiljarden och de längre köerna.

– Det kan man bara spekulera i. Men vi ser också att antalet patienter totalt har ökat och då är det inte så konstigt att även väntetiderna ökar.

Hon menar också att man i dag mer prioriterar återbesök för kroniskt sjuka patienter och att det kan göra att kön till det första besöket ökar.

Mer läsning

Annons