Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdutbildade får jobb lättare än lärare

73 procent av studenterna som gick klart sin utbildning vid Högskolan i Gävle 2005/2006 hade fått jobb efter ett år. Det är färre än beräknat.

Studenter som läst teknik, vård eller systemvetenskap har lättare att få jobb direkt efter studierna. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.

Annons

Av de 655 studenter som examinerades från Högskolan i Gävle 2006 förväntades 76,6 procent få jobb inom ett och ett halvt år men det visade sig att endast 73 procent lyckades etablera sig på arbetsmarknaden 2007. Det är ett av de fem sämsta resultaten i Sverige, visar Högskoleverkets rapport Etableringen på arbetsmarknaden – examinerade 2005/06.

– Det är klart att skolans renommé kan ha betydelse. Men en annan aspekt i det här är hur vi förbereder studenterna för en profession och för hur de ska agera på arbetsmarknaden, de kan inte bara vänta på att få ett jobb, säger högskolans utbildningschef Svante Brunåker.

Han tror att ett sätt kan vara att införa entreprenörskap i högskolans utbildningar.

– På Högskolan i Gävle har vi ett stort antal studenter från studieovana hem. Genom att bygga upp deras självförtroende och lära dem entreprenörskap kan vi stödja och stötta dem när de ska etablera sig på arbetsmarknaden.

Lättast för sjuksköterskor

Studenter med sjuksköterskeexamen från HIG hade lättast att få jobb, 81 procent av dem hade jobb inom ett år. Bland de nyutexaminerade lärarna hade betydligt färre, 58 procent, fått jobb.

– Vi skulle gärna vilja öka antalet platser på sjuksköterskeprogrammet, socionom och specialist, men det finns inte tillräckligt med praktikplatser, det är svårt redan i dag, säger Svante Brunåker.

Att det ser dystert ut för nyutexaminerade lärare beror på arbetsmarknaden.

– De flesta lärarstudenter i Gävle väljer dessutom att utbilda sig inom förskolan och de lägre årskurserna, det är betydligt färre som utbildar sig till gymnasielärare. Men vi tänker inte minska antalet studieplatser för att anpassa oss till arbetsmarknaden, speciellt inte nu när antalet studenter har sjunkit.

Enligt Högskoleverkets rapport Etableringen på arbetsmarknaden – examinerade 2005/06 är det lättare för personer med yrkesexamen att få jobb än för studenter med en generell examen. Allra lättast att få jobb hade examinerade läkare, tandläkare, civilingenjörer med bygg-, data- och maskininriktning samt högskoleingenjörer med bygginriktning. Sämst gick det för konstnärsutbildade med magisterexamen.

Annons