Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför säger du nej till obligatorisk a-kassa?

...Tomas Tobé, Gävle, moderat ledamot i Riksdagens arbetsmarknadsutskott, som avråder regeringen från att driva igenom förslaget om obligatorisk a-kassa.

Annons

– När vi ser att båda parter på arbetsmarknaden är starkt kritiska i kombination med att jag inte upplever någon större entusiasm i någon av de borgerliga riksdagsgrupperna, då tycker jag det vore oklokt att gå vidare med förslaget.

 

Vad hade du tyckt om kritiken varit mindre hård?

 

– Då hade det varit intressantare att titta närmare på förslaget. Nu är det bättre att vi tar en omstart och tar en ny diskussion om hur den framtida försäkringen ska se ut. Då kan man mycket väl ha bra samtal med till exempel miljöpartiet som visat att man är beredd att tänka nytt och se över försäkringarna både vid arbetslöshet och sjukdom.

 

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill höja ersättningsnivåerna i a-kassan. Vad tycker du om det?

 

– Det är en sak att säga det. Det intressanta är hur man finansierar det. Vad jag förstår så accepterar socialdemokraterna i stora drag jobbavdraget som vi har i dag. Hur ska man då finansiera en så pass kraftig ökning av ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen?

 

Vad tycker du om avgifterna i förhållande till ersättningen som man kan få ut om man blir arbetslös?

 

– Det är viktigt att det finns en tydlig koppling, att man upplever att avgiften är rimlig i förhållande till ersättningen man får ut. Före sommaren fick 90 procent av medlemmarna en sänkning av avgifterna och det beror på att arbetslösheten gått ner kraftigt.

 

Tycker du att man ska behålla modellen som gäller i dag?

 

– Jag ser ingen anledning att göra någon större förändring. Vi vill att så många som möjligt ska ha en sån här försäkring. Men ett obligatorium är inte vägen framåt. Det kostar för mycket på många andra plan, säger Tomas Tobé.

Anders Eklind

Mer läsning

Annons