Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill ingen köpa Tranmur?

/
  • Två olika köpare har varit nära att ta över Tranmursskolan, men båda affärerna har gått i stöpet.

I nuläget finns det ingen aktuell köpare av den nedlagda Tranmursskolan.
Förhandlingarna med den senaste intressenten har brutit samman.
– Det ställdes helt orimliga krav på oss, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlefastigheter.

Annons

Tranmursskolan i Bomhus las ut till försäljning via mäklare i våras med utgångspriset 5 miljoner kronor. Under sommaren tömdes skolan och från och med i höst finns inte längre någon verksamhet i lokalerna.

I sista stund

 

I juli var en försäljning i sikte, men köparen drog sig ur 20 minuter innan köpekontraktet av lokalerna skulle undertecknas.

Under hösten uppenbarade sig ytterligare en lösning, ett fastighetsbolag ville köpa lokalerna och hyra ut dem till en blivande friskola. För några veckor sedan såg läget mycket lovande ut, men nu har även detta gått i stöpet.

– Aktören ville att vi skulle lösa upp affären och i stort sett betala skadestånd om skolan inte fick godkänt att starta. Men vi har ju inget med tillstånden att göra, säger Cathrine Holgersson.

Just nu ser det alltså mörkt ut. Och det brådskar att hitta en lösning.

När Tranmursskolan var i gång fick Gavlefastigheter in hyra från barn- och ungdomsförvaltningen på 2,5 miljoner årligen.

De pengarna står man utan sedan skolan stängdes. Ju längre skolan står tom, desto större blir risken dessutom för skadegörelse.

– Det handlar framförallt om glaskross, säger Cathrine Holgersson.

Gruppboende?

 

Hon uppger att Gavlefastigheter ser över alternativa användningsmöjligheter. Ett tänkbart scenario är att göra om det till gruppboende. Men det är bara på idéstadiet än så länge.

– Det finns behov av gruppboenden. Samtidigt kan det bli mycket kostsamt att anpassa lokalerna. Men om vi inte hittar någon annan lösning återstår bara rivning och det är kapitalförstöring.

Mäklaren har dock inte gett upp, enligt Cathrine Holgersson.

– Det är naturligtvis ett svårt objekt, men byggnaden är stor och i bra skick. En duktig entreprenör kan säkert ha användning för den. Om hela byggnaden används blir kvadratmeterpriset mycket lågt, säger Cathrine Holgersson.

Annons