Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varifrån ska de 160 miljonerna tas?

Det återstår en hel del diskussioner och tuffa prioriteringar för Gävles politiker innan de kan få loss runt 160 miljoner till de nya friidrotts- och sporthallarna i Sätra.

Kanske måste någon annan investering i så fall skjutas på. Biblioteket?

Annons

Politiker och tjänstemän har till juni på sig att få ihop ett förslag på vilka kommunala investeringar som ska göras 2012 och framåt.

– Vi måste titta på helheten och prioritera, så är det varje år, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

Är det rimligt att under ett par års tid investera både i Strömvallen, ett nytt ridhus åt ponnyklubben och ett nytt sportcentrum i Sätra?

– Ja. Men som sagt, det handlar om prioriteringar.

Och stadsbiblioteket då, som är planerat att byggas ut 2015–2016?

– Jag hoppas att det också ska kunna rymmas så snart som möjligt.

Hoppas?

– Ja, du får mig inte att ställa det ena mot det andra. Biblioteket kommer att finnas med i diskussionerna om framtida investeringar.

Hans partikamrat Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tror att sporthallsbygget kan gå igenom utan att det påverkar tidpunkten för biblioteksbygget.

– Jag hoppas att jag tror rätt. Det ser ju ljusare ut framöver med skatteintäkter och liknande, säger han.

En del politiker höjde på ögonbrynen när de läste i tidningen om sporthallsplanerna.

– Att kommunalrådet går ut och säger att det här ska bli långt före 2017 är förvånande. Vi har precis beslutat om en budget och prioriteringsprocessen inför nästa budget har inte kommit i gång än, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M).

Kommer Moderaterna att medverka till att en friidrottshall och sporthall byggs tidigare än 2017?

– Jag kan inte svara på det i dag. Det finns mycket annat som är viktigare: investeringar i äldreboenden, gruppbostäder för svårt handikappade, och skolor. För mig går det före hallen. Men är det så att det finns investeringsutrymme även till detta så är jag positiv Jag vet att de här behoven för bland annat friidrotten har funnits i många år.

Hon betonar att kommunen inte lånar pengar för att göra den här sortens investeringar, utan det är de årliga överskotten och inkomster från exempelvis försäljningar av industrimark som sedan kan användas till investeringar.

Mer läsning

Annons