Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen kommer till Gävle i tre dagar

/
  • SAMARBETE. Sedan nästan tio år tillbaka har Gävle ett samarbete med kommunen Buffalo city i Sydafrika. Partnerskapet är till stor del finansierat med Sidapengar och Gävles internationella sekreterare Laila Nordfors har under Globala Gävle-dagarna besök av Darby Gounden, internationell sekreterare i Buffalo city.

Gävle är en global stad. I tre dagar finns nämligen Sida på plats och diskuterar bland annat miljö och fattigdomsbekämpning tillsammans med andra organisationer och företag.

– Gävle blir pilotprojektet och är ett bra ställe att börja på, säger Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida.

Annons

Biståndsmyndigheten Sida har startat ett projekt som handlar om att öka kunskapen om svensk utrikespolitik och vilket syfte de svenska biståndspengarna har. Ambitionen är att åka runt och sprida information i svenska kommuner och Gävle är den första som får besök.

– Det är förstås hedersamt för oss. Det här har ju aldrig gjorts förut, säger Laila Nordfors, internationell sekreterare på Gävle kommun.

Under tre dagar anordnas en mängd aktiviteter och föreläsningar med globala teman. Det handlar bland annat om uppmärksammade fotoutställningar som ”Hard rain” och ”Gaza graffiti”, seminarier om globala utvecklingsfrågor med Sida, regeringens utrikesdepartement och FN-organet UNDP, men också information om hur lokala Gävleföretag och organisationer arbetar i bland annat Sydafrika och Haiti.

Öka kunskapen

Enligt Joachim Beijmo på Sida handlar det om att öka svenska folkets kunskap om hur de länder som får ta del av det svenska biståndet utvecklas.

– De flesta svenskar har en ganska eländig och pessimistisk bild av situationen i länderna i Afrika där majoriteten av våra insatser är. Vi vill sätta fokus på hur vi arbetar med att exempelvis avväpna soldater i Kongo och jobbar med budgetstöd till regeringen i Mali, säger han.

En del av syftet är också att stimulera samverkan mellan myndigheter och företag och att få fler Gävlebaserade företag involverade i biståndet.

Darby Gounden, internationell sekreterare i Buffalo city, Gävles partnerkommun i Sydafrika, är också på besök i Gävle och pratade under torsdagen med gymnasieelever och högskolestudenter om att engagera sig för att förbättra sin situation.

– Vi har kunnat utnyttja Gävles kunskaper för att förbättra våra egna kunskaper. Men man måste arbeta hårt för att göra framsteg, säger hon.

Mer läsning

Annons