Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsklass för nya hotellet

/
  • EMPIRE. De pampiga dekorationerna på väggarna i spegelsalen, det forna pelarkaféet, är i empirestil. Det är ett av hotellets mest påkostade rum.
  • MAGNIFIKA TAKSTUCKATURER. De rika takdekorationerna av gips i den gamla matsalen ska restaureras.
  • PÅKOSTAD FESTSAL. I den vackra pelarsalen, det forna pelarkaféet, med fönster som vetter mot Kyrkogatan ska det bli lobby med en massiv glassväg mot entrén. Det är ett av hotellets mest påkostade och bäst bevarade rum. Väggarna delas av med pilastrar och rummet har fyra pelare vilka bidrar till rummets karaktär. Taket är rikt smyckat och i fönstersmygarna döljer sig utvikbara solskydd i trä. Väggarna har ursprungliga gyllenlädertapeter.
  • GRAND HOTEL SLÅR UPP PORTARNA NÄSTA ÅR. De tunga portarna till huvudentrén är av ek med fönsterparti i den övre delen.
  • VÄLBEVARAD FASAD. Grunden består av huggen granit. Fasadytorna är slätputsade med dekorativa utsmyckningar. Alla putsytor är ockrafärgade. Taket täcks av falsad skivtäckt plåt och har en grönturkos plåt. De allra flesta fönstren byttes i slutet av 70-talet.
  • TERRASSEN. Den öppna terrassen byggdes igen 1929. Efter renoveringen på 80-talet delades rummet av i mindre rum, i dag har det åter samma yta som den forna terrassen. De dubbla skjutdörrarna leder in till den forna privata matsalen. En stor väggmålning av Einar Forseth från 1930-talet pryder en av väggarna i rummet. Elite Hotels planerar att återställa terrassen.
  • ORIGINALDÖRR MED FROSTAT GLAS. Från hotellfoajén kunde gästerna ta sig upp till rummen, men även vidare till barberaren, matsalarna, terrassen och pelarkaféet. Dörren ledde till foajéns kapprum och där innanför fanns barberaren.
  • HÖGT KULTURHISTORISKT VÄRDE. Grand Hotel i Gävle ska efter 70 år väckas till liv och bli lyxhotell. Dekorativa tak- och fasaddelar på hotellbyggnaden renoverades och återskapades vid den stora utvändiga renoveringen 1978-1979.

Det är 70 år sedan som Gamla Grand senast var hotell. Fastigheten har i många år använts till skol- och kontorsverksamhet. Den har även varit rivningshotad. Men nu ska den anrika byggnaden väckas till liv och bli ett fyrstjärnigt, modernt hotell.

Annons

Redan nästa höst beräknar Elite Hotels kunna ta emot gäster.

– Det kommer att bli ett hotell i världsklass, lovar ägaren Bicky Chakraborty.

Hotellets karaktär är till stor del bevarad än i dag, tack vare restaureringen på 80-talet. I den magnifika huvudentrén är det marmorgolv och väggarna är målade i marmorimitation. Taket är välvt med stuckdetaljer i blommor. Marmortrapporna har sirliga smidesräcken. Hissen med mahognymålade dörrar är fortfarande belägen på samma plats som när hotellet byggdes.

Man kan nästan föreställa sig hur det var under hotellets glansdagar när hotellet var fyllt med gäster, cigarrökande herrar och damer med frasande kjolar. När sorl och musik hördes från kaféet och restaurangen. Hur hotellets piccolos skyndade fram för att bära gästernas bagage medan hisspojken stod redo vid den elektriska hissen.

I augusti köpte Elite Hotels Gamla Grand. Affären innebär en investering på 150 miljoner kronor för Elite Hotels, som planerar en omfattande renovering av byggnaden. Ägaren Bicky Chakraborty är mycket glad och förväntansfull över att få återskapa Grand Hotel i Gävle.

– Många anser att det inte är lönsamt att bygga om och tycker att det blir för dyrt och besvärligt. I stället bygger de nytt och modernt. Men kultur kostar pengar, inte sant?

De tre ledorden är lönsamhet, praktiskt och bevarandet. Målet är att återställa den anrika byggnaden till sin ursprungliga prakt där historiska detaljer kommer att bevaras

– Visionen är klar. Nu hoppas jag att alla mina idéer går att genomföra. I alla avseenden är det inte möjligt att återskapa hotellet exakt som det såg ut 1901. Det måste även vara modernt och funktionellt för våra gäster.

Färger och material ska noga undersökas inför ombyggnaden.

– Marmorgolven och trapphuset blir kvar. Hissen måste göras bredare och snabbare, men vi behåller utseendet.

I pelarsalongen, där det 2008 var nattklubb, har golvet brutits upp.

– Vi hade hoppats på att det skulle finnas marmor där under, men det var det inte, säger Bicky Chakraborty besviket.

Pelarsalongen blir hotellets lobby.

– Vi ska ha glasväggar mot entrén så att man ser det här fantastiska rummet direkt när man kommer in.

Han är mycket angelägen om att terrassen som vetter mot Gavleån återställs. Den ursprungliga terrassen byggdes in 1929. Efter renoveringen på 80-talet delades rummet av i mindre rum, i dag har det åter samma yta som den forna terrassen. En stor väggmålning av Einar Forseth från 1930-talet pryder en av väggarna i rummet. Terrassen ska öppnas upp med restaurangentré från Strandgatan, precis som det var från början när hotellet var nybyggt. Tanken är terrassen vara inglasad på första våningen och med en öppen sommarterrass ovanför.

– Man kunna sitta på terrassen och titta ut över kanalen och äta. Det blir både trappa och hiss så att rullstolar, rullatorer och barnvagnar kommer upp. Vi ska öppna upp hotellet för allmänheten.

Hösten 2012 öppnar hotellet under namnet Elite Grand Hotel Gävle. Det får 125 rum, terrassrestaurang med utsikt över Gavleån och konferensrum med kapacitet för 130 personer. Hotellet beräknas kunna skapa 55 nya arbetstillfällen i Gävle.

Mer läsning

Annons