Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm choklad – klassikern är favorit i matsäcksväskor

/
  • GOTT. Korv är gott, tycker Tim Östling på pulkautflykt i Hemlingby.KLASSIKER. Bröderna Jacob och Victor Holmström hyllar klassikern varm mjölkchoklad. Det är en viktig del av vinterutflykten till Hemlingby, menar de.
  • FUNKAR ALLTID. Anna Hörup hjälper Tyra Östling med korven i en matpaus i pulkaåkningen i Hemlingby. ”Korv funkar alltid”, säger Anna.

Varm choklad, korv och några dubbelmackor. Svårare än så behöver det inte vara när ryggsäcken ska laddas för vinterutflykten med familjen.


– Vill man överraska lite kan man toppa med en enkel sorbet gjord på ren snö och apelsinjuice, tipsar stjärnkocken och skidfantasten Stefan Johansson.

Annons

Sportlovstider är utflyktstider och en viktig del av upplevelsen är matsäcken. Arbetarbladet besökte i går vinterparadiset Hemlingby för att tjuvtitta i ryggsäckar och matsäcksväskor.

Det visade sig att det är det klassiska som fortfarande gäller: Choklad i termos. Korv att grilla. Dubbla limpmackor med skinka. Saft och kakor. Eller en liten chokladbit för energins skull.

– Korv går ju alltid hem, sade Anna Hörup när hon hjälpte de vantförsedda barnen Tim och Tyra att få i sig utflyktskorven.

Stjärnkocken Stefan Johansson, kökschef på Högbo Brukshotell, hyllar även han det enkla men goda.

Familjens skidutflykt till Kungsberget i går föregicks inte av några timmars fixande och tricksande hemma i köket.

– Nej, vi har med oss kokt korv med bröd, mjölkchoklad och några chokladbollar till efterrätt, berättade han.

Det viktigaste med matsäcken är, enligt Stefan Johansson, att den ska ge energi i skidbacken eller vart utflykten nu går.

– Man kan gärna fylla på med lite mer socker än vanligt. Eftersom man är ute och rör på sig är det inga problem. Dricker man vatten i vanliga fall är det inte fel att dricka saft på utflykten.

Mattermosen är Stefan Johanssons egen favoritpryl när det ska packas matsäck.

– Det är en hit att kunna ta med sig färdig varm soppa eller kokt korv.

Klassikern mjölkchoklad finns naturligtvis med i ryggsäcken.

– Men chokladen ska vara hemmagjord. Allt man behöver är hyfsad kakao, mjölk och lite socker. Färdigblandad dryck smakar inte mycket till choklad.

Vill man utveckla innehållet i ryggsäcken något är tunnbrödsrullar med exempelvis skagenröra eller kyckling något som Stefan Johansson rekommenderar.

– Eftersom ryggsäcken fungerar som kylskåp behöver man ju inte vara rädd att maten inte ska hålla.

Den som vill briljera lite inför sällskapet kan snabbt och enkelt sno ihop en liten elegant och trevlig sorbet gjord på snö och en skvätt apelsinjuice som blivit över.

– Men kom ihåg att det ska vara vit och orörd snö.

Mer läsning

Annons