Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmvattnet värmde lägenheten i Sörby

/
  • olidlig värme. ”Vi får ont i huvudet och är ständigt trötta”, säger Tina Andersson-Aldén och Stickan Andersson om den ovälkomna värmen i lägenheten i Sörby.

Varmvattnet orsakade den olidliga värmen i familjen Andersson-Aldéns lägenhet i bostadsområdet Sörby ängar i Gävle. – Vi tittar på olika alternativ för att lösa problemet, säger Bo Bäckström, teknisk chef vid bostadsbolaget Gavlegårdarna.

Annons

När Arbetarbladet kom på besök för några veckor sedan var det 26 grader i vardagsrummet. Som mest hade det varit 29 grader och det gjorde att Torsten Sörell, kommunens miljöinspektör, krävde att bostadsbolaget tog itu med problemet.

Det innebär ”olägenhet” för hälsan att vistas i lägenheten, konstaterade han.

Bo Bäckström kopplade in ingenjörer och tekniker som till sist kom på vad värmeproblemen berodde på.

Ledningarna för varmvattnet och värmen ligger så nära ventilationskanalerna att värmen förs över till ventilationssystemet.

– Det gör att tilluften blir för varm, säger Bo Bäckström.

Han ska nu utse en projektledare som får undersöka vad som är bäst att göra ur ekonomisk och teknisk synvinkel. Antingen ska rören för varmvattnet och värmen dras om eller också får ventilationskanalerna flyttas.

I väntan på det har Gavlegårdarna stängt av varmvattnet som cirkulerar i huset så att det leds fram i ledningarna bara när man skruvar på kranen. Det gör att familjen får spola ett tag innan vattnet blir varmt.

Det har gjort att temperaturen sjunkit till behagligare gradtal.

– Nu har vi 22,7 grader i vardagsrummet, säger Tina Andersson-Aldén när Arbetarbladet ringer upp henne.

Hon har blivit av med huvudvärken och kan tänka klart igen. Men det är dåligt, tycker hon, att priset ska vara att familjen ska behöva vänta innan varmvattnet blir varmt.

– Vi kräver kompensation, säger Tina Andersson-Aldén som vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp med krav på sänkt hyra.

Mer läsning

Annons