Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Värna främst skolan och äldreomsorgen”

/
  • Barnen viktigast. ”Det är så mycket pengar att man nog måste skära med osthyvel lite överallt. Men skolan och äldreomsorgen tycker jag måste värnas”, säger Ulf Bergqvist, 32 år, IT-konsult, Bomhus. Här med sönerna Vilhelm och Edvin.

Gävle kommun måste minska sina kostnader med 165 miljoner nästa år. Det motsvarar fyra procent och det blir en svår uppgift att avgöra vilka områden man ska skära ned på.
Värna barnen och de äldre, är Gävlebornas råd till politikerna.

Annons

Arbetarbladet berättade häromdagen om Gävle kommuns sparkrav på 165 miljoner kronor nästa år. Siffran är uträknad utifrån de senaste prognoserna över skatteintäkter som visar att pengainflödet i kommunen kommer att minska med fyra procent 2010. Alla förvaltningar har fått i uppgift att ta fram förslag på hur just de kan spara pengar. Sparförslagen ska redovisas för kommunledningen i slutet av april och tas sedan med i arbetet med att lägga en budget inför nästa år.

En enkät med fem slumpvis utvalda personer på stan visar att Gävleborna är väl insatta i kommunens problem. Svaren på frågan om vad kommunen kan spara på ger lite olika svar, men de flesta verkar vara överens om att det inte går att spara på skolan och äldrevården.

IT-konsulten Ulf Bergqvist leker med sina två söner Vilhelm och Edvin i lekparken på Stortorget. Han var på en tredagars ekonomikurs förra veckan och låter nästan som en kommuntjänsteman när han säger att sparkraven nog är så stora att man måste ”skära med osthyveln lite överallt i verksamheten”.

– På många ställen är det säkert möjligt att effektivisera lite grann, men skolan och äldreomsorgen måste värnas, säger han.

Ulf Bergqvist förstår att renoveringen av Stortorget för 75 miljoner kronor svider i ögonen på många när kommunen måste spara pengar. Samtidigt tycker han att man måste skilja på investeringar och löpande kostnader.

– Jag vet inte hur mycket Stortorget påverkar den löpande budgeten, men jag antar att det inte är så mycket, säger han.

Kommunalrådet Carina Blank (S) har tidigare sagt till Arbetarbladet att det vore dumt av henne att redan nu säga vilka prioriteringar som borde göras. Men att strunta i investeringar är inget hon vill.

– Om vi stryper alla våra investeringar försvinner också alla de jobb de skapar. Vi kommer att fullfölja Stortorget och andra tänkta investeringar på till exempel skolor också.

Mer läsning

Annons