Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för de nya husmorsidealen

Hemmafruidealet är på väg tillbaka.
Vi ska inreda, odla vår egen kryddträdgård, baka vårt eget bröd, färgkoordinera barnkalasen, hämta barnen på dagis senast klockan tre, ha en fiffig planering i hallen, laga ekologisk mat och duka vackert. Allt detta ska göras, trots att båda föräldrarna jobbar.

Annons

Enligt författarna Tinni Ernsjöö Rappe och Rebecka Edgren Aldén är hemmafrun på väg tillbaka.

I boken ”Skriet från kärnfamiljen” går de till attack mot det nya hemmafruidealet.

– Det finns oroväckande många välutbildade mammor som längtar efter att få vara hemma på heltid. De drömmer om att ha ett växthus, ett vackert hem och fiffig förvaring, säger Tinni Ernsjöö Rappe.

De ser husmodersidealen som hopar sig i tidningar och tv-program som ett hot mot jämställdhetskampen.

– Kokboksfloden sveper över oss, inredningstrenden har pågått i snart tio år, vårdnadsbidraget lockar kvinnor att stanna hemma längre med barnen och samtidigt är det stor fixering vid vårt utseende.

Bilden av det perfekta hemmet, det perfekta livet och önskan att vara en god förälder krockar med vårt stressiga arbetsliv.

De båda författarna tror att den långa föräldraledigheten kan vara en bov i sammanhanget.

– Är man hemma i ett och ett halvt år hinner man påbörja de här projekten. Många tror att de ska kunna fortsätta när de börjar jobba heltid, de tänker inte på att det tar tid att sköta en kryddträdgård. För att få det perfekta hemmet i tidningarna, skulle egentligen båda tvingas sluta jobba och vara hemma på heltid.

Utgångspunkten i boken är att det är en illusion att Sverige är ett av världens mest jämställda länder.

Enligt de båda författarna får de allra flesta familjer ihop sina liv tack vare mammorna, som jobbar deltid eller anpassar sina karriärer efter familjen.

Kvinnor väljer bort heltidsjobb och fritidsintressen medan männen släpper kontakten med barnen och tar på sig uppgiften att dra in pengar.

– Högutbildade kvinnor hoppar av karriären för att kunna ge barnen en perfekt uppväxt.

– Det beror främst på den kvinnliga sfären, traditionen och de yttre kraven.

Flera undersökningar visar att så som man fördelar arbetet och ansvaret för barn och hem under föräldraledigheten, så förblir det.

– Ingen tjänar på det i längden. Män tror att de kanske vinner på att frun är hemma men statistik visar att jämställda förhållanden är mer stabila, säger Tinni Ernsjöö Rappe.

För att motverka hemmafru- idealet behöver vi bli mer jämställda och strunta i de yttre kraven.

Män och kvinnor måste bli bättre på att dela lika på föräldraledigheten och fördela arbetsfördelningen rättvist hemma, hävdar Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe.

De anser också att mammorna måste våga avstå sin särställning i familjen, hon är den som tagit på sig rollen som projektledare över man och barn.

– Strunta i den polerade ytan och försök ha en coolare inställning. Börja med att bjuda hem gäster men låt bli att städa innan de kommer och bjud på hämtmat. Vi ska inte drabbas av skuld för att vi köper färdiglagad mat och inte syr barnens gympapåsar.

Mer läsning

Annons