Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslen på Ericsson spär på arbetslösheten

Antalet sysselsatta i Gävleborgs län väntas minska med 4 300 personer i år och ytterligare 1 200 under 2010.

Arbetslösheten väntas öka med 2 200 personer, visar Arbetsförmedlingens prognos som presenterades på onsdagen.

– Men gårdagens besked från Ericsson ställer väldigt mycket på huvet, sa Eva Holmberg-Tedert, verksamhetssamordnare, vid presskonferensen i Gävle.

Annons

Nedläggningen av Ericssons Gävlefabrik innebär att cirka 1 100 personer, anställda och inhyrda, förlorar sina jobb.

– Det är svårt att säga exakt hur det påverkar vår prognos, sa Eva Holmberg och hänvisade till en presskonferens på Arbetsförmedlingen senare i dag, onsdag.

Eva Holmberg och Charlotte Palmborg, chef för Arbetsförmedlingen i Hudksvall, ville peka på att många får jobb trots den växande arbetslösheten.

– I förra veckan gick 500 personer till jobb via Arbetsförmedlingen i Gävle. Det sker hela tiden en omsättning, sa Charlotte Palmborg.

De ville också lyfta fram att det om några år blir en ökande brist på arbetskraft, om prognoserna håller. Från 2012 och framåt är de som lämnar arbetsmarknaden och pensioneras fler än de som kommer in.

– En massa jobb måste återbesättas, konstaterade Charlotte Palmborg.

Prognosen fram till nästa höst visar dock att arbetslösheten, och inte minst långtidsarbetslösheten, ökar.

Samtidigt klagar drygt en av tio arbetsgivare på att de har svårt att hitta personal med önskad kompetens. Det handlar främst om högutbildade.

Eva Holmberg berättade att arbetsgivare redan på onsdagsmorgonen hört av sig och sökt ingenjörer med el-tele-kunskaper, kunskaper som många Ericssonanställda har.

Företrädarna för Arbetsförmedlingen ville inte hålla med om att varslen på Ericsson försvårar möjligheterna för långtidsarbetslösa att få jobb.

– Det är olika grupper. Vi ska hjälpa de långtidsarbetslösa att bli mer anställningsbara i väntan på högkonjunkturen, sa Charlotte Palmborg.

Mer läsning

Annons