Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värt varenda krona eller onödig lyx?

/
  • FÖRSTA KASSEN. Arbetarbladets reporter, Ylva Karlström, lät Linas matkasse sköta middagsplaneringen och handlingen åt familjen en vecka. Det blev en spännande och variationsrik vecka för de vuxna. Barnen var betydligt mer skeptiska till nyordningen, vart tog favoriträtterna vägen?
  • LAGOM NIVÅ. ”Det här var inte alls krångligt, det är ju lättare än den köttfärslimpa vi har gjort förut”, tyckte Andreas Karlström, pappan i testfamiljen.
  • TVEKSAM. Fyraåriga Hedda Karlström gillade några men inte alla rätter som Linas matkasse hade hittat på att familjen skulle äta. Men köttfärslimpan gick hem någorlunda.
  • Hej då ugnspannkaka. Den här veckan blev det fläskkotletter i paprikasås, citronbräserad kyckling med fänkål, köttfärslimpa med ris och morotssoppa med linser och kokosmjölk.
  • FAVORITEN. Morots­soppan med kokosmjölk, röda linser och nötter var en riktig höjdare, som sannolikt kommer serveras igen hemma hos familjen Karlström.

Annons

Att göra veckans matsedel är ett pestjobb hemma hos oss. Det krävs nästan en diplomat på FN-nivå för att göra alla nöjda. Jag vill ha variation, relativt nyttig och klimatsmart mat, barnen vill ha korv, pannkaka och lasagne (gud så tjatigt, jag döööör) och maken gillar husmanskost. Det här går inte ihop. Alltså tar det tid, kraft och tålamod att bestämma vad vi ska äta – varje måndag. Så föddes idén att låta någon annan göra jobbet. Jag har tidigare övervägt Middagsfrid, men har provlagat något recept och tyckte det var för avancerat för våra vardagar. Valet föll på Linas matkasse.

Jag stod faktiskt på gympagolvet och svettades när maten levererades hem till oss förra måndagen. Det kändes lyxigt. Och spännande att laga mat någon annan hade tänkt ut. Men det kunde ha börjat bättre.

Första rätten vi gjorde var färsk sej med parmesan och tomater. Det skulle ha varit svamp också, men champinjonerna var mögliga redan dagen efter leveransen. Dåligt! Trots den uteblivna svampen ändå en hyfsat bra rätt, tyckte vi vuxna. Men barnen rynkade på näsan. Så var det tyvärr med nästan alla rätterna. Barnen – våra och rätt många andra har jag förstått – gillar det förutsägbara och fattar inte vitsen med nya recept. De skulle gärna äta favoritmaten varannan dag.

Men de åt pastan till fläskkotletterna, smakade morotssoppan med linser (fyraåringen påstod att den var god) och käkade mycket grönsaker. För det ingick också i menyerna.

Morotssoppan var för övrigt en riktig höjdare, och maten kändes överlag väldigt fräsch och nyttig. Kanske är det skillnad när en dietist har komponerat menyn. Den första matkassen kostade 499 kronor och det känns prisvärt, särskilt med tanke på att vi fick färsk sej och kravmärkt nötfärs. Stort plus! Det finns inte ens i vår närmaste matbutik.

Trots att jag är rätt nöjd är jag är ändå tveksam till en fortsättning. 750 kronor för fem middagar är rätt dyrt och grönsakerna riskerar att bli dåliga om man måste skjuta på matlagningen en dag (för att man är bortbjuden eller måste värma rester en dag för att hinna äta före sonens tennislektion). Sedan är jag kanske en miljömupp, men jag brukar faktiskt välja Gefleortens mejeriprodukter och morötter från Valbo. Det känns bättre så.

För den som mest vill ha inspiration kan jag tipsa om att de flesta matkasseföretagen lägger ut recept på sina hemsidor. Där finns många bra recept – helt gratis.

Mer läsning

Annons