Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vartannat adhd-barn förlorar sin plats

Som befarat minskas platserna på Gävles resursskolor med 50 procent nästa år. Sparkraven gör att 15–18 barn med adhd-problematik måste flytta till vanlig skola.
– Det får konsekvenser, men jag tycker inte att vi lämnar eleverna i sticket, säger enhetschef Bodil Mellgren.

Annons

Resursskolorna är till för barn med adhd och annan beteendeproblematik. De tar i dag emot knappt 40 barn fördelat på tre skolor i Gävle, Naturskolan i Hille, Skeppsskolan i Bomhus och Stenebergsgården på Brynäs.

Under sommaren fick stödverksamheten, som skolorna är organiserade under, ett uppdrag från barn- och ungdomsnämnden att spara 1,5 miljoner kronor.

Det är en del av det totala sparbeting på 21 miljoner på grund av färre elever som Barn & Ungdom har.

– Det är frustrerande men vi har inte mycket att välja på och måste göra vad vi kan för de pengar vi har, säger Bodil Mellgren.

Formellt beslut nästa vecka

I slutet av förra veckan presenterade hon förslaget som innebär att 15–18 elever får flytta från sin resursskola till vanlig skola.

De som har störst behov av stöd ska dock få vara kvar. Troligen läggs även en av de tre resursskolorna ned.

Den stora besparingen i åtgärden utgörs av minskade kostnader för lokaler, skolskjutsar, skolassistenter, kost- och städpersonal och skolledare. Det formella beslutet som tas nästa vecka innebär dock inte att några pedagoger försvinner. 12 av dagens 21 lärare på resursskolorna ska flyttas till vanliga skolor.

– På så sätt lämnas ingen i sticket eftersom pedagogerna är det absolut viktigaste för de här barnen. Deras kompetens ska tillvaratas.

Hur lösningen kommer att se ut rent praktiskt är dock inte klart, varken för elever eller lärare.

– Jag förutsätter att de här barnen får det bra dit de kommer eftersom de får de resurser med sig som de har i dag, säger resursskolornas rektor Per Freij som även tillstår att det finns en viss oro bland personalen inför förändringen.

I sparpaketet ingår även att inte återbesätta några tjänster som i dag är vakanta inom stödverksamheten. Det handlar om en kurator och en eller två specialpedagoger inom elevstödet. Efter nyår tas även en skolskötersketjänst bort.

Det finns även resursskolor för elever med Aspergers syndrom, men de berörs inte av besparingen.

Kö till resursskolor ökar

Enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, s, prioriterar kommunen de elever med störst problem fortsatt högt.

– Men trots att det totala elevantalet minskar ökar kön till resursskolorna. De här verksamheterna måste anpassa sig till att vi fått mindre pengar och det kan behövas ett annat sätt att arbeta, säger han.

Mer läsning

Annons