Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasa får tillstånd att starta elitutbilning

Vasaskolan får starta en spetsutbildning med riksintag. Som ett av tio gymnasier i landet har skolan valts ut till försöket.
– Vi är mycket stolta över att ha blivit utvalda, säger skolans rektor Hans Hultin.

Annons

Vasaskolan ansökte i höstas om att få starta spetsutbildning i tre ämnen, humaniora, matematik och naturvetenskap. I går kom Skolverkets besked: skolan får uppdraget inom humaniora. Totalt fick Skolverket in 101 ansökningar.
– Det här betyder mycket för skolan. Och det är en form av kvalitetsgranskning, ett kvitto på att vi är rätt ute och kan finnas med i sådana här sammanhang, säger rektor Hans Hultin.


Försöksverksamheten startar redan till hösten med 30 elever och pågår till 2014. Utbildningen får rikstäckande intag och skolorna får dispens av regeringen att ta in elever utifrån särskilda antagningsregler.
Universitetskurs
– Vi kommer att göra urvalet utifrån betyg men vi kommer även ha samtal med de sökande, säger Hans Hultin som hoppas på upptagning från pendlingslänen Gävleborg, Uppland och Dalarna.
Vid Vasaskolan blir ”spetsen” humaniora med ämnena historia, teologi, arkeologi och engelska. Eleverna får välja en inriktning, men alla kommer att läsa en universitetskurs i engelska.


Syftet är att studiemotiverade elever ska få möjlighet att fördjupa sig och i årskurs tre får de chansen att läsa en kurs vid Uppsala universitet.
– De får tillgodoräkna sig högskolepoängen och får en insikt i hur det fungerar på högskolan, förklarar Arne Övrelid, lärare i historia.


Försöket är omtalat och kritiker har menat att det skapar ett system med elitklasser på gymnasiet. Men Vasaskolans biträdande rektor Jan Stattin delar inte kritikernas uppfattning.
– Det är inte kontroversiellt. Jag har mött många ungdomar som vill ha större utmaningar och som tycker att skolan är seg. Det här är en möjlighet för fler att fördjupa sig, tycker han.Skolledningen jämför utbildningen med cirkuslinjen, andra estetiska program och idrottsutbildningar som redan nu har särskilda intagningsprov. Patrik Lund, lärare i historia tycker det är viktigt att skolan hålls ihop.
– Vi lärare har ett ansvar att det inte bli en mentaluppdelning mellan eleverna. Alla är lika och eleverna på spetsutbildningen får inte uppfattas som en elit, konstaterar han.


Barn och utbildningsnämndens ordförande Peter Hasch (S) har stöttat Vasaskolan och är glad över beskedet.
– Jag tycker det är jätteroligt. Det visar att vi har mycket kompetens i den kommunala skolan. Vi har stöttat det här i nämnden och det är kul att även talanger inom teoretiska områden får komma fram.

Mer läsning

Annons