Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasa vinner kampen om niorna

/

Vasaskolan blev den stora vinnaren i årets val till gymnasiet. Samhällsvetenskapsprogrammet lockar överlägset flest elever. Byggprogrammet backar, liksom vård- och omsorg.

Annons

Gymnasiereformen förra året fick till följd att färre elever sökte till yrkesprogram och fler till de som automatiskt ger högskolebehörighet. Den trenden håller i sig. Mest populärt är samhällsvetenskapsprogrammet. Bland de elever från Gävle, Ockelbo och Älvkarleby som sökt till gymnasiet i Gävle har omkring en femtedel sökt samhäll, som ges på Vasaskolan, Borgarskolan, John Bauergymnasiet och Thoren business school. Just de fyra skolorna har fler förstahandssökande inför hösten än de hade förra året. Resten har färre.

Allra mest har söktrycket till Vasaskolan ökat. Skolan, som redan i år har rekordmånga elever, har 325 förstahandssökande till i höst jämfört med 294 förra året. Där finns även naturvetenskapsprogrammet, som också lockar fler elever.

– De kommunala skolorna står sig bra i konkurrensen, det känns bra, säger Birgitta Pettersson, chef på Gävle kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltning.

Nära 80 procent av eleverna har valt någon av kommunens skolor i första hand: Borgis, Vasa eller Polhem. De yrkesinriktade friskolorna Realgymnasiet, Gävle praktiska och Yrkesgymnasiet lockar aningen färre än förra året, och verkar åtminstone den närmaste tiden förbli riktigt små skolor.

Polhemsskolan, med sina många yrkesprogram, tappade en hel del elever förra hösten, och backar något även i år när det gäller antalet sökande.

Byggprogrammet har nästan ett halverat antal förstahandssökande. För första gången på länge finns det plats för de flesta som valt programmet i första hand. Mer sorgligt är det på Polhemsskolans omvårdnadsprogram, som minskade redan förra hösten och i år bara har 15 förstahandssökande. Men det finns också yrkesprogram som lockar fler i år än förra året, som barn- och fritidsprogrammet och vvs- och fastighet.

– Vi har försökt få ut budskapet att du kan gå hos oss och ändå få grundläggande högskolebehörighet. Men är man osäker kanske man hellre tar ett högskoleförberedande program, säger rektor Inga Bostrand.

Mer läsning

Annons