Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerberg ska peppa arbetslösa

Gävleborgs län skulle möta lågkonjunkturen med utbildningar. Nu drar några av kurserna i länets varselpaket i gång. Till exempel ska Västerbergs folkhögskola motivera långtidssjukskrivna under åtta veckor.

Annons

Västerbergs folkhögskola har fått 400 000 kronor för att utbilda 45–50 personer i tre omgångar under hösten. Liknande kurser ges också på folkhögskolorna i Forsa och Bollnäs.

– Vi jobbar direkt mot långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa med en utbildning som är motivationshöjande utifrån ett hälsoperspektiv, säger Pia Johansson, rektor på Västerbergs folkhögskola.

Region Gävleborg har fått 21 miljoner kronor från EU till utbildning i länet fram till 2011. Det ska leda till totalt 2 300 utbildningsplatser på alltifrån yrkesutbildningar till folkhögskolor.

I går träffades en ovanligt stor samling personer från olika myndigheter, landsting och fackförbund för att underteckna ett samarbetsavtal kring satsningen på folkhögskolorna.

– De allmänna kurserna är otroligt viktiga för många ungdomar som gått ut gymnasiet utan fullständiga betyg, säger Eva Holmberg Tedert från Arbetsförmedlingen.

Nästan var tionde invånare i Gävleborgs län är arbetslös eller ingår i ett åtgärdsprogram. 40 procent av de arbetslösa är under 25 år.

Annons