Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten är en känslig fråga

/

Även om ett prov visar att vattnet vid Gävle strand är tjänligt betyder inte det att vattnet är lämpligt att bada i.

– Det är komplicerat det här med vatten, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv, Kultur och Fritid, Gävle kommun.

Annons

Striden gäller badplatsen vid Gävle strand. Där sandstranden togs bort och ersattes med obadvänlig sten då kommunen förstod att badplatsen användes som just badplats. Vattnet var otjänligt, meddelade kommunen. Gävlebon Andreas Obenius tyckte det verkade konstigt då vattnet i kanalen är rinnande. Han tog ett eget prov, som visade motsatsen – vattnet var tjänligt.

Två prover per sommar

Kommunen tar två gånger per sommar badvattenprover från Alderholmsbron. De har genom åren varit ”med tvekan tjänliga” eller ”otjänliga” som badvatten.

Hur kommer det sig att proverna blev så olika?

Johan Öholm, chef för friluftsliv, Kultur och fritid, på Gävle kommun försöker förklara:

– Är det till exempel varmt under en lång tid, då ökar ju bakterierna.

I rinnande vatten kan kvaliteten ändras hastigt. Dessutom har huvudmannen ansvaret för att säkerheten vid badplatsen är tillfredsställande.

Funderar på säkerheten

Andreas Obenius har funderat även på detta med säkerheten.

– Som jag har förstått det krävs bara några soptunnor och livbojar för att klara kraven. På många andra håll har ideella föreningar tagit ansvaret för vissa badplatser, det borde väl kunna fungera även i Gävle? Det kan väl inte vara så himla svårt. Jag tror att det handlar om att viljan inte finns.

Ytterligare ett problem med badplatsen vid Gävle strand är att botten inte är anpassad för bad. Det är grunt i åtta-nio meter, sedan blir det plötsligt två meter djupt. I dag är brytpunkten avgränsad med bojar.

Gävle kommun har i dag ansvaret för 15 offentliga badplatser. Där görs provtagningar kontinuerligt.

– Därutöver finns det hur många bad som helst. Där får man bada enligt allemansrätten, men det är inga bad där kommunen tar ansvar för kvaliteten, säger Johan Öholm.

Mer läsning

Annons