Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet vid Gävle Strand för dåligt för bad

/

Badvattnet vid Gävle Strand är olämpligt att bada i. Kommunens vattenprov gav svaret "tjänligt med anmärkning" och skylten som avråder från bad får därmed sitta kvar.

Annons

Tarmbakterier som troligen kommer från någon läckande avloppsanläggning spårades i det vattenprov som togs vid den nyanlagda sandstranden vid Gävle Strand för två veckor sedan.

– Vi misstänker att bakterierna kommer från ett avlopp någonstans mellan Storsjön och Gävle. Det handlar sannolikt inte om djurhållning utan om mänsklig påverkan, säger miljöingenjör Torsten Sörell.

Exakt varifrån utsläppen kommer är det dock ingen som vet och Sörell tror att det krävs stora resurser för att spåra och åtgärda läckagen.Resultatet av proverna gör alltså att kommunen avråder från bad på platsen. Bad är dock inte förbjudet, men enligt Torsten Sörell något som bör undvikas.

– Det finns en ganska stor risk för magsjuka om man får en kallsup. Barn och personer med sviktande hälsa ska inte utsättas för vattnet, säger han.

I nuläget är det inte aktuellt med några nya vattenprover vid Gävle Strand. I veckan ska tjänstemän från tekniska kontoret och bygg- och miljöförvaltningen träffas på ett möte där de ska diskutera platsen som från början inte var avsedd att bli ett bad, men som av många ändå uppfattas som just det.– Man kan konstatera att platsen blev väldigt lyckad. Den är så tilltalande att den inbjuder till bad trots att det inte är någon badplats, säger Torsten Sörell.

Mer läsning

Annons