Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vem är jag utan tillsatta hormoner?" – erfarenheterna av p-piller

/
  • P-pillersnack i gräset. Gävleborna Lina Strömsten, Sandra Frost och Anna Lindqvist tycker det är fel att tjejer förväntas ta hela ansvaret för att förhindra graviditet och könssjukdomar.

När p-pillret kom för femtio år sedan talades det om en frihetsrevolution för kvinnor. Men för dagens unga har friheten vänts till en fälla för många.
– Om killar fick höra om våra erfarenheter skulle de få en chock. Jag tror inte de har en aning om hur mycket biverkningar det är, säger Lina Strömsten, 18 år.

Annons

På en filt i Boulognerskogens höga gräs sitter Lina Strömsten, 18 år, Sandra Frost, 18 år och Anna Lindqvist, 17 år, alla från Gävle. Vi har knappt hunnit sätta oss förrän Sandra säger:

– Jag är jätteglad att ni tar upp det här. Det är en stor fråga som ingen pratar om. Många killar bara tar för givet att tjejer ska ta ansvaret.

Pratas det inte tillräckligt om p–piller tycker ni?

– Nej, inte alls!

Tjejerna är överens.

– När p-pillret kom blev det ju kvinnornas frihet. Men nu är det tvärtom – det är ett mer feministiskt initiativ att inte ta det. För det blir som ett krav att ta det, säger Anna.

Hon började med p-piller när hon var 14 år för att råda bot på sin kraftiga mensvärk, vilket p-piller kan hjälpa mot. Värken minskade men det var svårt att komma ihåg att ta det lilla pillret varje dag.

– Då bytte jag till p-stav men det blev jättemycket biverkningar. Det funkade inte alls – jag var ett monster, berättar Anna.

Efter fyra månader med kraftiga humörsvängningar och nedstämdhet orkade hon inte längre.

– Jag ringde till ungdomsmottagningen och grät för att de skulle ta ut den. Egentligen måste man vänta i minst sex månader.

Anna bytte till p-ring vilket funkade bättre. Men det där med att tillföra hormoner till kroppen kändes inte bra så hon slutade. Direkt kändes det skillnad.

– Jag känner mig lugnare. Min pojkvän märker också skillnad – han tycker att jag är snällare nu! säger Anna och de andra skrattar.

Sedan några veckor tillbaka använder hon en så kallad p-dator. Genom att mäta kroppstemperaturen varje morgon kartläggs de fertila dagarna.

– Nästan alla jag pratat med är skeptiska och säger "äh, det där tror jag inte på". Till ungdomsmottagningen har jag inte vågat berätta det. Jag tror inte att de är tillräckligt uppdaterade, säger hon.

Sandra började med p-piller vid 13 års ålder. Hon tvivlar i dag starkt på att det är så säkert som det ges sken av.

– Jag har en kompis som blev gravid trots att hon tog sina p-piller som hon skulle. Det är så otroligt noga att man tar dem regelbundet och på samma klockslag – annars kan det bli osäkert.

Sandra provade p-stav i stället – men det blev ett rent helvete.

– Jag hade mens i en hel sommar. Det var den värsta sommaren i mitt liv. Jag hade precis skaffat ny pojkvän och kände mig ofräsch och nedstämd hela tiden. Jag är fortfarande tillsammans med den här killen idag vilket jag knappt kan förstå, säger hon.

Det enda barnmorskan sagt var att mensen kunde bli "oregelbunden".

Idag har Sandra bytt till hormonspiral vilket hon trivs bra med. Men det var inget som ungdomsmottagningen informerade om. Sandras mamma kollade upp och föreslog det.

Lina är den enda av de tre som tar p-piller idag.

– I början hade jag humörsvängningar från helvetet och grät jätteofta. Jag fick byta tills jag hittade en sort som funkade, berättar hon.

– Men ibland kan jag undra – vem är jag utan alla de här hormonerna? Det kan vara svårt att veta vad som är vad när man mår dåligt.

Nästan alla deras tjejkompisar använder p-piller. Det är det man "får höra om" tidigt och dessutom är det billigt – 100 kronor för en årsförbrukning.

Men de negativa biverkningarna är vanliga enligt tjejerna.

– Minskad sexlust till exempel – det är supervanligt, säger Anna. Det är ofta man hör att killar vill ha mer sex än tjejer. Ja vad beror det på då?

Hur hade det varit om ni fått fler alternativ?

– Jag tror man hade tänkt efter mer då och fått en egen vilja. Om man till exempel är en glömsk person är ju p-piller verkligen ingen bra idé, säger Lina.

Tar killarna inget ansvar?

– Jag tror att de tar för givet att tjejerna ska ta ansvaret, säger Anna.

– Men det är ju också för att tjejer TAR ansvar eftersom vi i princip blivit påtvingade det. Jag har ju min spiral och då behöver inte min pojkvän engagera sig, säger Sandra.

Är p-piller en parentes i historien eller kommer vi att ta det om 20, 30, 40 år tror ni?

– Jag tror inte det. Det kommer att försvinna successivt men det kommer att ta lång tid, säger Sandra.

– Vår generation är väldigt påläst, inte minst genom sociala medier, där ny information sprids snabbt. Det händer saker för att vi bryr oss. Om vi tre får barn kommer vi att kunna säga till dem att p-piller inte är det enda alternativet, avslutar Lina.

LÄS OCKSÅ:

Allt fler kritiska till p-piller – här är alternativen

Mer läsning

Annons