Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem borde lära sig mer om sociala medier?

/

Det är svårt att hitta någon i min ålder som inte har Facebook. Om du inte är medlem där så existerar du i princip inte och även om du inte vill vara medlem så kan du inte låta bli.

Annons

Facebook är det största grupptrycket någonsin, eftersom hela världen är med och alla är lika beroende. Och det är inte bara barn och ungdomar som är medlemmar där, utan också vuxna (ja, en del i varje fall). Till och med min 80-åriga farmor är medlem!

Några elever på en skola i Gävle skapade konton i lärares namn på Facebook och nu ska polisen lära elever om sociala medier stod det i tisdagens tidning.

Vissa saker som händer på Facebook är elaka. Jag tycket att det är hemskt när barn mobbas på Facebook, vilket tyvärr är ganska vanligt och jag förstår att man inte vill hitta sig själv på internet utan att man skapat ett konto. Saken är den att mobbing på nätet händer mycket oftare för barn och ungdomar än vuxna, men barn berättar det inte lika ofta. Ibland när barn har berättat för skolan kan till och med skolan säga att vad som sker på Facebook händer på fritiden och att skolan inte är ansvarig då. Då tycker jag att det är lite överdrivet att blanda in polisen bara för att en vuxen blev utsatt. Finns det inte andra händelser på nätet som är allvarligare än vad som hände på skolan i Gävle?

Jag tror att problemet i allmänhet är att äldre är för gammelmodiga för sociala medier (ta inte illa upp ni få som har lyckats lista ut grejen med sociala medier, just det är grejen, ni är få). Ett skämt blir till en sådan stor grej för dem, eftersom de inte vet hur Facebook-världen fungerar.

Ta exemplet facerape. Fråga ditt barn så vet de garanterat vad facerape är, men vuxna kopplar det genast till något helt annat (facerape betyder att någon skriver någonting konstigt/taskigt i en annans profil). De flesta ungdomar har blivit facerapade och de flesta bryr sig inte heller, men om en vuxen råkar ut för en facerape blir det en riktig kalabalik.

Så vem ska egentligen lära sig om sociala medier, lärarna eller eleverna? Jag tycker att lärarna är de som ska informeras om sociala medier. Om polisen är upptagen så kan ni alltid fråga min farmor, nämnde jag att hon är pensionerad lärare?

Mer läsning

Annons