Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkstadstjejerna har redan jobb på gång

/
 • Ida Strandberg
 • Zanna Guldbrandsson
 • STUDENTTIDER. Ida Strandberg och Zanna Guldbrandsson tar studenten                 från verkstadsprogrammet på fredag. De ser ljust på framtiden, trots att det är ont om jobb. ”Just nu är det mörkt på arbetsmarknaden men det                  vänder snart. Är man bara engagerad och visar framfötterna får man jobb”, säger Zanna.

Ida Strandberg och Zanna Guldbrandsson tar studenten från Polhemsskolans teknik-, produktion-, och serviceprogram på fredag. Trots det mörka läget på arbetsmarknaden har de båda jobb på gång.

Annons

Ida Strandberg satsar på att bli svetsare, hon valde den inriktningen i årskurs två.

– Jag hade ingen aning om vilket program jag skulle välja i nian men jag har alltid hjälpt pappa i hans motorcykelfirma så jag är van vid verkstadsjobb. Nu känns det verkligen som att jag har valt rätt. Jag älskar att svetsa, det är ett hantverk.

Plötsligt rusar Zanna Guldbrandsson skrattande in i skolans verkstadslokaler. Hon kommer direkt från brännbollsturneringen i Boulognern och har blivit kastad i vattnet av en killkompis.

Kläderna är blöta och de svarta bokstäverna i pannan har runnit och färgat kinderna grå. Zanna har utbildat sig till CNC-operatör.

– Jag visste att det var gott om jobb, att det är bra betalt och att det finns chanser till utlandsjobb. Jag ser en framtid i yrket.

De ser både fördelar och nackdelar med att jobba inom den mansdominerade verkstadsindustrin.

– Eftersom det är ett mansdominerat yrke måste jag nog som tjej bevisa mer, visa att jag faktiskt klarar jobbet. Killar behöver inte anstränga sig lika mycket, säger Zanna.

– En av fördelarna är att kvinnor ofta anses vara bättre svetsare därför att de är mer noggranna. Det fick jag höra när jag hade praktik i Finland, säger Ida.

Trots lågkonjunkturen har båda jobb på gång. Ida ska i sommar jobba på Gävle godsvagnsservice, där hon tidigare haft praktik och Zanna blev erbjuden jobb i Finland när hon var där på praktik tidigare i år.

– Efter två dagar blev jag erbjuden jobb. Chefen var nöjd med mig och undrade om jag var intresserad av att komma tillbaka och jobba hos dem. Jag har inte riktigt bestämt mig än hur jag ska göra, det är lite saker som måste ordnas med boende och sådant först.

Till hösten planerar Ida att ta sin svetslicens i Sandviken och sedan hoppas hon på jobb i Norge.

På fredag tar de studenten. De vita studentmössorna är inköpta. Zanna ska ha en vit klänning och Ida har bestämt sig för att bära kostym.

– Det ska bli skönt att sluta skolan. Vi ska väl åka på lastbilsflak, fika med familjen och fira hela dagen. Vi får se vad som händer, säger Zanna.

Mer läsning

Annons