Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är ett bra jazzlän"

/
 • GUBB, Gävleborgs ungdoms big band, med Filip Jers på munspel var den stora höjdpunkten under årets upplaga av Kulturskolejazzen.
 • What up! trio är ett nystartat Gävleband som spelar musik inspirerad av både blues och världsmusik. De kör inga covers utan skriver alla sina låtar själva.
 • Filip Jers imponerade stort med sitt munspel under konserten med GUBB. Någon i Kulturskolans korridorer viskade att han kan bli nästa Toots Thielemans.
 • Filip Jers imponerade stort med sitt munspel under konserten med GUBB. Någon i Kulturskolans korridorer viskade att han kan bli nästa Toots Thielemans.
 • Elias Frigård, saxofonist i GUBB, Gävleborgs ungdoms big band.
 • Kalle Syri, basist i Gävlebandet What up! trio.
 • William Coleman, trummis i Gävlebandet What up! trio berättar att bandets låtar ofta kommer till efter improvisation.
 • André Lindblad, sångare i Gävlebandet What up! trio vill gärna satsa på musiken.
 • Lotta Hellsten på Musik Gävleborg tycker att Kulturskolejazzen visar att Gävleborg är ett bra jazzlän. Hon tror att det delvis beror på att GUBB håller så hög klass att bandet fungerar som en sporre för unga musiker.
 • Trumpetare ur Bollnäsbandet Oden Bigband.
 • Gitarrist ur Bollnäsbandet Oden Bigband.
 • Trombonist ur Bollnäsbandet Oden Bigband.
 • Kvartetten Spitfire var ett av många band från Sandviken som uppträdde under årets Kulturskolejazzen. De bjöd på flera gamla rockhits.
 • Kvartetten Spitfire var ett av många band från Sandviken som uppträdde under årets Kulturskolejazzen. De bjöd på flera gamla rockhits.

En institution för länets musikungdomar. Kulturskolejazzen anordnades på lördagen för sjunde året i rad. GUBB med Filip Jers på munspel var den stora höjdpunkten, men många nya talanger fick också chansen att visa upp sig.

Annons

Kulturskolejazzen arrangerades de fem första åren i Sandviken innan den förra året flyttades till kulturskolans lokaler på Nynäs i Gävle. I år kom femton band från hela länet och det stora fokuset låg som vanligt på jazz- och storbandsmusiken.

– Det här är en bra chans att visa upp sig och den höga klassen visar att vi är ett bra jazzlän. Det är en bra plantskola med lång tradition, säger Lotta Hellsten från Musik Gävleborg som arrangerar tillsammans med kulturskolan.

Det var mest band och soloartister från Gävle och Sandviken som uppträdde under dagen, men även exempelvis Oden Bigband från Bollnäs och Bromangymnasiets Fusion Band från Hudiksvall fick visa vad de går för.

What up! trio från Gävle består av tre killar i 15-16-årsåldern som bara har spelat ihop i ett halvår. Det är ett annorlunda band som spelar lite proggigt med en skönt avslappnad stil.

– Vi spelar vad vi känner för och improviserar ofta fram grunderna i låtarna, säger trummisen William Coleman.

De spelar inga covers, utan kör egen musik som de skriver tillsammans. När de har gått klart högstadiet är de helt på det klara med att försöka söka in på musikkonservatoriet i Falun.

– Målet är att slå igenom. Det vore kul att kunna försörja sig på musiken, säger sångaren och gitarristen André Lindblad.

Lotta Hellsten tror att Gävleborg står sig starkt som jazzlän tack vare att det finns många duktiga pedagoger och ett bra nätverkande.

– Och så finns GUBB som gör att chansen finns att komma en nivå högre. Vi ska snart ha nyrekrytering till bandet under en auditiondag, men vi går även runt i dag och lyssnar, säger hon.

Mer läsning

Annons