Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi får kanske ta fram hans böcker ur magasinet”

/
  • lugnt. Bibliotekarien Malin Johansson hade i går inte märkt av någon större efterfrågan på den senaste Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio. ”Vi har 17 titlar på svenska, franska och arabiska”, säger hon.
  • bara en bok. Karl Enström på Akademibokhandeln hade bara en bok av Jean-Marie Gustave Le Clézio inne för tillfället. ”Det kommer nog att bli en ökad försäljning som håller i sig eftersom han är så lite läst här i Sverige”, säger han.
  • okänd. Bokhandelskunden Helen Karlström hade inte hört talas om Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio, men känner sig lockad av att upptäcka honom.

Årets
N
obelpris i litteratur tilldelas den franske författaren Jean-Marie Gustave

Le Clézio.


I Gävle orsakade Svenska Akademiens val måttlig

uppståndelse.


– Jag hade inte hört talas om honom, säger Helen Karlström.

Annons

När det blev klart att fransmannen även får Nobelpriset ordnade Akademibokhandeln i Gävle en liten monter där de placerade Stig Dagermansällskapets folder om Le Clézio och den enda bok butiken hade inne av honom, nämligen ett exemplar av ”Allt är vind”.

– Vi har det lite tunt just nu, men det kommer nog att bli en ökad försäljning som håller i sig länge eftersom han är så lite läst här i Sverige, säger Karl Enström på Akademibokhandeln.

Han tillägger att det säkert blir ett hårt tryck på det lilla bokförlaget som ger ut Le Clézios böcker i Sverige, Elisabeth Grate Bokförlag.

Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

– Jag fick en positiv känsla när jag hörde motiveringen. Jag har hört att han ska vara ganska lättillgänglig vilket ju inte tillhör vanligheten när det gäller nobelpristagare, säger Helen Karlström och tar en av Stig Dagermansällskapets foldrar för att läsa på mer om författaren som hon skäms lite för att hon inte har hört talas om.

Hon tror att hon kanske börjar med att läsa ”Allt är vind” eller ”Afrikanen”.

På stadsbiblioteket i Gävle ställde man i går eftermiddag snabbt i ordning en liten monter med information om Jean-Marie Gustave Le Clézio och lade fram några av böckerna han har skrivit.

– Vi har sammanlagt 17 titlar av honom på svenska, franska och arabiska. Några av dem låg i magasinet men de får vi kanske ta fram nu, säger bibliotekarien Malin Johansson.

På eftermiddagen i går hade hon inte märkt av någon större efterfrågan på Le Clézio bland låntagarna, men kunde konstatera att några av hans böcker redan var utlånade.

– Det kan hända att det tar ett litet tag till innan folk börjar fråga efter honom, säger Malin Johansson.

Annons