Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi försöker fortfarande rädda åtta personer"

/
 • Fredrik Sträng
 • Katastrof. På världens mest fruktade bergstopp, K2, rasade väggar vilket ledde till att minst fyra          personer omkom. I räddningsarbetet finns äventyraren och tillika Gävlebon Fredrik Sträng. Foto: Scanpix
 • Fredrik Sträng och hans kollegpor jobbar fortfarande för att rädda fler av klättrarna. Foto: Privat

På en knagglig telefonlinje berättar en utmattad Fredrik Sträng för Arbetarbladet om mardrömshelgen på K2 som kostat elva personer livet. – Vi försöker fortfarande rädda åtta personer som är på väg ner, säger han.

Annons

Via en satellittelefon berättar Gävleäventyraren Fredrik Sträng om det som skulle bli en spännande toppattack på världens näst högsta berg K2, men som slutade med en totalkatastrof med minst elva döda.

Fredrik avbröt toppattacken i fredag när väderförhållanden snabbt blev sämre. Men snart fick hans team veta att folk var i fara högre upp, så de klättrade vidare för att hjälpa till.

– Vi åker upp för att hjälpa. I stället får jag plocka ner ett lik, berättar han.

Han är utmattad när vi pratar i telefonen. Trött efter allt räddningsarbete och chocken att själv ha varit nära att stryka med när en pakistansk guide föll ner för ett 300 meters stup.

– Han tappar till slut taget och flyger rakt ut för stupet mitt framför ögonen på mig. Det är helt surrealistiskt, säger Fredrik.

Själv är han nu i säkerhet på baslägret på 5 100 meters höjd för att vila upp sig lite innan han fortsätter räddningsarbetet. Åtta personer är på väg ner efter att ha blivit räddade, men de som blev kvar när delar av isväggen Bottleneck Colouir rasade är utom räddning, enligt Fredrik.

– Dem kan vi inte göra något åt nu. De är döda, säger han.

Mitt i kaosen försöker han se ljusglimtar. Hela hans team har klarat sig oskadda och de har skött arbetet bra och lyckats rädda många.

– Men samtidigt är det ett hav av känslor som jag måste smälta, säger han.

Nu vill han bara komma hem till Gävle och ta det lugnt. För tillfället blir det ingen ny toppattack på K2.

– Det finns så mycket mer intressant i livet än berg. Man behöver inte ha livet som insats, säger en utmattad Fredrik.

Annons