Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har varit mer generösa än vad lagen kräver”

Enligt X-trafik är förslaget ett försök till kompromiss som kan funka i alla länets kommuner.
– I Ljusdal till exempel kan det vara nödvändigt med en och en halv timmes förbeställning, medan det i Gävle ofta kan vara möjligt att få en bil om en halvtimme även med de nya reglerna. Men man får planera bättre för att vara säker, säger Inger Engvers, färdtjänstchef på X-trafik.

Annons

Syftet med att ha lika regler i alla länets kommuner är att minska kostnaderna, förenkla för resenärerna, beställningscentral och övrig administration. Men många organisationer och även kommunala nämnder i Gävle och Sandviken ifrågasätter om det verkligen blir enklare för resenärerna.

– Ja, det kan ju vara en trygghet att veta att det är samma regler som gäller oavsett var i länet man bor, säger Ewa Lundmark, färdtjänstchef på tekniska kontoret i Gävle.

Hon har suttit med i en samrådsgrupp som arbetat fram förslaget, och är medveten om att det i vissa delar innebär sämre service och högre krav på färdtjänstresenärerna i Gävle.

– I allra sämsta läget kan det bli så att avresetiden ändras 60 minuter när man bokar, visst kan det bli så. Tanken är att man ska försöka samordna fler resor och därmed spara pengar. Men i praktiken kommer det nog hända ytterst sällan att resan flyttas så mycket. Och ringer man och förbeställer och säger att man behöver vara på ett ställe klockan två så är det klart att det går att ordna, säger Ewa Lundmark.

Om hon ska tänka ut en förbättring för Gävleborna i det nya förslaget är det att hur många som helst av de 300 resorna kan ske i andra kommuner i länet, till skillnad från i dag då 40 av 360 resor får göras i andra kommuner i landet.

– Det kan ju vara aktuellt om man bor i Gävle men har sommarstuga i Ockelbo och vill resa mycket där på somrarna, säger hon.

– Ja, det blir en begränsning till att resa inom kommunen. Vi har varit mer generösa än vad lagen kräver. Men det innebär inte att man inte kan komma utanför kommunen. Då söker man riksfärdtjänst.

Då gäller dock att man bör beställa sin resa fem dagar i förväg, även om undantag kan göras.

Mer läsning

Annons