Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste bli bättre på att informera föräldrar”

Förvaltningschefen Frank Stoor är inte nöjd med situationen, och försöker nu reda ut vad som ligger bakom de sena erbjudandena om förskoleplats.

– Vi behöver bli bättre på att informera köande föräldrar, säger han.

Annons

Gävle kommun har skapat 360 nya förskoleplatser under året. Ändå är de flesta förskolor fulla nu. Förutom att barnen blir allt fler så är det en allt större andel av föräldrarna som önskar förskola till sina barn.

Frank Stoor tycker att kommunen under året blivit bättre på att koppla samman statistik över var barn bor med planer för att skapa fler förskoleplatser där. Under våren kommer nya platser att stå klara på till exempel Olsbackagården och Nynäs. Söderslottet tar in fler barn genom att flytta personalrummen en trappa upp. Barn som behöver börja i januari erbjuds främst Smultronställets förskola i Sätra.

Vid sidan av platsbristen är det ett problem att föräldrarna ofta får erbjudande om förskoleplats i sista stund. Frank Stoor menar att kommunen inte långt i förväg kan börja erbjuda platserna till de som ställt sig i kö först.

När en plats blir ledig ska den nämligen i första hand gå till barn med särskilda behov. I andra hand ska den gå till barn vars behovsdatum närmar sig och som har köat i mer än fyra månader.

– Vi kan inte fylla en förskola långt i förväg och riskera att inte ha någon plats att erbjuda barn med särskilda behov, säger Frank Stoor.

Ibland erbjuds föräldrar en plats men tackar nej. Platsen går då till någon annan, som får erbjudandet kort före sitt behovs-datum.

Han medger att förvaltningen inte varit riktigt på tå när det gäller information till köande föräldrar.

– Det kan inte vara så att vi informerar först när vi har en plats att erbjuda med ett inskolningsdatum. Man måste få veta ungefär när man kan räkna med en plats och om det är brist på plats nära hemmet. Det ska vi förbättra, säger han.

Mer läsning

Annons