Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill ha multiarena, men måste följa lagen”

I december 2006 berättade Arbetarbladet för första gången om planerna på en ny multiarena. Hade Gävle Evenemangspark hört av sig till Bygg och miljö då hade arenan kunnat stå klar nu.
Men först i juni i år kom förfrågan om ett bygglov.

Annons

Sänker Gävle kommun multiarenan genom onödig byråkrati?

Absolut inte, menar Lena Lundgren, ordförande i byggnads- och miljönämnden som nu slår tillbaka mot kritiken.

– Byggherren vill inte acceptera att vi följer bygglagstiftningen. Nio av tio byggherrar vi samarbetar med vet att det är en process och respekterar att vi följer lagen, säger hon.

– Vi vill också att det ska bli en multiarena och nu har vi halverat planeringstiden och sagt att vi kan göra det här på sex månader. Det finns ett avtal som ska skrivas på, nu ligger bollen hos byggherren, säger Lena Lundgren, s.

Ville snabba på

Arbetarbladet har vid flera tillfällen berättat om Gävle Evenemangsparks planer på en multiarena med en fullstor innebandyhall med plats för 2 000 åskådare och två mindre idrottshallar.

Planerna utökades i våras till att även innehålla en ishockeyhall med en ny, modern plastis.

Men förutsättningen för att det amerikanska företaget skulle stå för isen var att arenan skulle stå klar i april.

Gävle Evenemangsparks vd Hans Johansson har därför försökt förmå Gävle kommun att snabba på arbetet, genom att strunta i kravet på en detaljplan.

Men enligt planchef Lena Steffner är det inte möjligt.

– Ett enkelt förfarande går bara att använda när ingen annan berörs. Det här är av allmänt intresse, det här berör många och behöver komma ut på remiss så att folk får reagera, säger hon.

Situationen med trafik till och från arenan måste lösas, för att ta ett exempel.

Utan en ny detaljplan riskerar Gävle kommun även att bli skyldig att betala skadestånd om det byggs en väg på marken som tidigare har fått en byggrätt för ett hotell.

– Även om fastigheten med hotellbyggrätten ägs av Evenemangpark själva måste vi räkna med att den kan säljas när som helst till en annan intressent, säger Lena Steffner.

Annons