Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte motarbeta Hemlingbystugan"

– Om vi har varit söliga är det jättedåligt. Men det finns inget
i
att vi velat motarbeta Hemlingbystugan.


Det säger Maritha Johansson, ordförande

i Gävles socialnämnd.

Annons

På lördagen berättade Arbetarbladet om att Hemlingbystugans arrendator Christina Mablin inte vet om hon kan driva Hemlingbystugan vidare. Anledningen är att socialnämnden sade nej till alkoholservering i Hemlingbystugan och att hennes överklagan bollats fram och tillbaka mellan socialnämnd och länsrätt. Socialnämnden har nu fått tillbaka sitt ärende, eftersom länsrätten inte tyckte att politikerna tillräckligt hade motiverat sitt avslagsbeslut. Själva grundfrågan, om Hemlingbystugan ska få servera alkohol eller inte, uttalar sig länsrätten inte om.

Maritha Johansson, ordförande i socialnämnden, kan inte förklara varför ärendet tagit så lång tid.

– Förvaltningschefen ska titta på orsaken, om det kan bero på att vi inte har något serveringsutskott i juli kanske. Om vi har varit söliga är det jättedåligt. Vi ska ha en korrekt hantering. Dessutom fick vi tillbaka frågan för att beslutsunderlaget inte var riktigt, där måste vi också se över vårt arbete, säger hon.

29 oktober ska socialnämnden på nytt besluta om Christina Mablins ansökan om serveringstillstånd.

– Jag kan inte säga om vi kommer att stå fast vid vårt tidigare beslut eller inte, det beror på om det kommer fram nya omständigheter, säger Maritha Johansson.

– Vi försöker vara restriktiva i att bevilja serveringstillstånd där det vistas många barn och ungdomar, och det gör det i Hemlingbystugan. Kommunfullmäktige har tagit en alkohol- och drogpolicy som vi försöker följa. Om länsrätten skulle gå emot oss får vi se om vi varit för bestämda i vår tillämpning, säger Maritha Johansson.

Mer läsning

Annons