Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victoria invigningstalade i Gävle

Omkring 300 delegater från 59 olika länder har kommit till Gävle för att delta i den stora internationella kongressen om fysisk aktivitet som invigdes i går.
Kronprinsessan Victoria höll invigningstalet i Gävle konserthus.

Annons

Konferensen arrangeras av Svenskt utvecklingscentrum för handikapp-idrott, SUH, på uppdrag av IFAPA (International Federation of Adapted Physical Activity).

Kronprinsessan som är engagerad inom handikappidrotten och beskyddare av SUH inledde kongressen med att förklara den 17:e kongressen invigd i går förmiddag.

Både nationella och internationella föreläsare, främst forskare, ska hålla föredrag.

Kongressen kommer att pågå fram till lördag 27 juni.

– Det är en bred kongress. Vi ska diskutera hälsa, forskning, handikappidrott och ta upp attityder mot personer med funktionsnedsättningar, säger Kennet Fröjd, chef för svenskt utvecklingscentrum för handikapp-idrott.

SUH verkar för att utveckla rehabilitering och habilitering för personer med funktionshinder och bistår bland annat landets paralympier och andra handikappidrottare med teststöd, träningsrådgivning och utbildning. Med hjälp av idrotten utvecklar SUH träningsmetoder, teknik och redskap som gynnar alla med funktionshinder.

– Personer med funktionshinder ska ha lika goda möjligheter som andra att bedriva fysisk aktivitet i skolan och på fritiden, säger Kennet Fröjd.

Den internationella kongressen arrangeras vart annat år, 2007 hölls den i Brasilien.

I år arrangeras den i samarbete med Högskolan i Gävle och Gävle kommun.

– Vi konkurrerade med Australien men Gävle vann, tack vare att vi hade ett intressant program att erbjuda.

Annons