Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victors konster ska locka fler att cykla

/
  • Micke Jonsson passade på att spana in cyklarna på torget. Själv tränar han varje år inför ett helt eget cykellopp. ”Dagen före midsommar cyklar jag alltid upp till svärföräldrarna i Ljusdal. Det har blivit tradition. Och för att klara de 18 milen gäller det att träna lite innan”.
  • Victor Helmersson från Sandviken imponerade stort på Stortorget. Hans hisnande hopp fick publiken att tjoa, oja sig och jubla.

Det är inte varje dag som det ligger en stor barkdriva på Stortorget. Men i går var det ingen vanlig dag.

Annons

I samband med kommunens cykeldag visade områdets bästa bmx-cyklister upp sin konster.

Cykeldagen hölls i går för fjärde gången och syftet är att öka Gävlebornas intresse för ja just det – cyklar.

– Vi vill visa vilket bra transportmedel det är vid kortare resor. Man både sparar pengar och blir friskare, säger projektledaren Helena Werre.

Dessutom är cykeln ibland snabbast. På lördagen testade man hur man fortast tar sig från Stortorget till Teknikparken och cykeln vann överlägset. Den var framme efter sju minuter, bilen först efter tolv.

– Man tänker ofta inte på den tid det tar att hämta bilen och sedan parkera den igen. Det gör att cykeln är väldigt bra på de kortare sträckorna, upp till fyra kilometer, säger Helena Werre.

Missade först

I samband med cykeldagen fanns också cykelhandlare på plats för att visa sina hojar och polisen tipsade om säkerhet. Men mest publik drog bmx-cyklisterna som visade upp sig på torget. Och det är här barken kommer in i bilden. När de skickliga uppvisningsåkarna slagit sina volter i luften landade de mjukt i drivan. I bästa fall.

När Victor Helmersson från Sandviken gjorde ett avancerat hopp de han åkte upp på en ramp, slog en volt och sedan landade på rampen bredvid misslyckades första landningen vilket fick hela Stortorget att dra andan. Men påhejad av publiken gjorde han ett nytt försök som lyckades perfekt och belönades med jubel.

Mer läsning

Annons