Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att prata och dokumentera

Allt fler kvinnor anmäler misshandel.
Men i Gävleborg läggs fler än hälften av ärendena ner – oftast på grund av att brott inte kan styrkas.
– Det kan vara att kvinnan inte vill medverka och att vi inte har någon annan bevisning, säger Liselotte Molin vid polisens familjevåldsrotel.

Annons

Under förra året kom det in 57 anmälningar om grov kvinnofridskränkning till polisen i Gävleborg. Av dem lades fler än hälften ner. Under samma period kom det in totalt 256 fall av misshandel mot kvinna, 18 år eller äldre. Endast 73 gick vidare till åklagare.

Enligt Liselotte Molin på polisens familjevåldsrotel kan de nedslående siffrorna till exempel bero på att kvinnan aldrig har berättat för någon och aldrig har dokumenterat sina skador. Då krävs det mycket av kvinnans egen berättelse.

– Det är svårt för en kvinna som kanske dagligen har blivit misshandlad att komma ihåg precis när något inträffade. Vilket datum? vilken tidpunkt? vilka skador fick du då? konstaterar Liselotte Molin.

Att dokumentera sina skador och prata med någon om misshandeln kan därför öka chanserna för en fällande dom.

Men mörkertalet är fortfarande stort. Uppskattningsvis omkring 80 procent av kvinnovåldet anmäls inte, enligt Brottsförebyggande rådet.

En del av kvinnorna som inte anmäler kan fångas upp av kvinnojourer. I Gävle kontaktas exempelvis Blåklockan av fem nya kvinnor varje vecka, som inte alla har kontakt med polisen.

– De kvinnor polisen åker till på utryckningar är inte säkert att de går hos oss. Och de som går hos oss är inte säkert att de gör en polisanmälan, säger Lotta Fridholm, ordförande i Blåklockan.

Mer läsning

Annons